Lipsa fierului afectează creierul copilului

Anemia este o problema de sanatate pe care o au foarte multi copii, dar si multi adulti. Conform unui studiu realizat de Ministerul Sănatatii, in parteneriat cu UNICEF Romania, 1 din 4 copii de varsta scolara sufera din cauza deficientei de fier, anemia feripriva fiind cea mai frecventa.

 

 

Cu toate acestea, unii dintre noi ne-am obisnuit poate sa traim cu aceasta problema, cu starile pe care ni le da, cu modul in care ne influenteaza sanatatea si capacitatea de functionare pe parcursul unei zile. Insa aceste aspecte nu trebuie ignorate, mai ales atunci cand vine vorba de cei mici.

In cazul lor, o anemie netratata poate afecta dezvoltarea cerebrala si poate determina intarzieri intelectuale si cognitive majore. Asa ca nu e de joaca!

Mai mult, prof. dr. Doina Anca Plesca, medic primar pediatru si vicepresedinte al Societatii Romane de Pediatrie, avertizeaza faptul ca anemia este un semn tardiv al deficitului de fier, creierul copilului fiind deja afectat. Nu trebuie sa ne pacalim cand vine vorba de anemie. Un deficit de fier instalat in copilarie inseamna scaderea capacitatii de concentrare si memorare, tulburari de somn, anxietate, comportament ezitant si un risc crescut pentru depresie. Cu cat este depistata mai tarziu, cu atat ne putem astepta la o vulnerabilitate mai mare a creierului', explica prof. dr. Doina Anca Plesca.

Astfel, in procesul de dezvoltare al copiilor fierul are un rol esential.

O alimentatie bogata in fier intareste si mentine sanatos sistemul imunitar. Spanacul, ficatul de pui, semintele de susan, ouale si pestele sunt cateva dintre alimentele care, datorita aportului ridicat de fier, il pot tine pe cel mic la distanta de infectii, dar si alte probleme.

Care sunt functiile fierului in organism?

  1. Fierul este indispensabil pentru transportul oxigenului din plamani catre restul organelor. In situatia in care nivelul de fier este redus, numarul globulelor rosii scade si astfel transportul de oxigen de la nivelul plamanilor catre celelalte organe si sisteme se reduce semnificativ.
    Oxigenarea insuficienta va conduce la o dezvoltare si functionare mai proasta cu consecinte pe termen mediu si lung pentru un organism in plin proces de dezvoltare.
  2. Fierul este esential in perioadele de crestere. Necesarul de fier variaza in functie de varsta, sex, anumite stari biologice, insa este cunoscut faptul ca, in copilarie, exista o nevoie mai mare de fier in organism.
  3. Fierul ajuta functionarea corecta a sistemului imunitar. Corpul uman are nevoie de un sistem de aparare bine structurat pentru a se lupta cu virusurile, bacteriile, iar  fierul este unul din alementele ce participa la consolidarea acestuia.  Fierul  permite organismului sa ramana sanatos si il ajuta sa se fereasca de infectii.
  4. Fierul contribuie la dezvoltarea normala a sistemului cognitiv al copiilor.Un organism deficitar in fier este expus la tulburari psihice, tulburari din spectrul autismului, deficit de atentie si hiperactivitate.

 

Mai multe pe avantaje.ro

Foto: shutterstock.com

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton