Lucruri de facut in vacanta

Cand in viata ta exista un bebelus, este mai greu sa fii spontan in privinta concediului. Totul trebuie planificat, fiindca cel mic are nevoie de un mediu confortabil si de cat mai putine schimbari in programul lui. Iata cateva lucruri de facut in bacanta cu copilul.

Porniti la drum!

Dar, daca cel mic a ajuns deja la varsta gradinitei, ati putea sa va incumetati sa porniti la drum. Va faceti provizii, stabiliti un itinerariu provizoriu si mergeti unde vedeti cu ochii (si harta).

Interesati-va din timp cam ce variante de cazare sunt pe traseu, la ce distante sunt benzinariile si ce atractii turistice v-ar putea interesa. Puteti urma un traseu anume – prin tara s-au tot facut „Drumul vinului (ma rog, nerecomandat cand sunteti cu copiii), „Drumul branzei si tot felul de alte asemenea.

Puteti sa mergeti intr-o zona anume, pe care s-o explorati in amanuntime – Bucovina sau Maramures sunt cu adevarat minunate. Daca aveti un concediu mai mare de doua saptamani, va puteti incumeta chiar in afara granitelor, pornind inspre Grecia ori spre Austria, unde aveti locuri minunate de vizitat.

Faceti ceva neobisnuit!

Poate faceti parte dintre aceia care s-au dus in ultimii 20 de ani la Mamaia in camping si tot acolo si-au petrecut primul concediu si copiii vostri. Dar ce-ar fi sa faceti ceva iesit din comun anul acesta? Ce-ar fi sa alegeti o destinatie cu totul speciala?

Daca mergeti spre mare (la noi), puteti face o incursiune in pesterile din Dobrogea. In zona Cheilor Dobrogei se gasesc urmatoarele pesteri: La Adam, Pestera Liliecilor de la Gura Dobrogei, Adapostul Randunelelor, Pestera Mare din Chei, Aven, Casian, Babei, pestera de la Cariera Noua si cea de la Mireasa.

Toate pot fi parcurse fara un echipament special, doar cu una-doua surse de lumina independente. Cel mai bine ar fi sa faceti vizita impreuna cu cineva experimentat.

Excursie in trecut

Castelul Bran, cetatea Rasnovului, ruinele de la Sarmisegetuza sunt cateva dintre locurile incarcate de istorie si pe care ar trebui sa le vizitati in familie.

Cei mici nu vor retine povestea cu dacii si romanii, nici de ce spun oamenii mari ca turcii erau rai, „ca anul trecut am fost la turci si s-au purtat foarte frumos si aveau niste super-locuri de joaca…

Dar vor pune intrebari: „dar de ce zidurile sunt crapate? sau „la ce foloseau zimtii aceia din piatra? si „cat de adanca e fantana aceea din curte? – iar voi le veti explica, asa, pe intelesul lor, cam cum stateau lucrurile pe vremea aceea. Pentru copii, istoria este fascinanta, li se pare o mare poveste, dar care s-a intamplat de-a-devaratelea.

O vizita in salbaticie

Vizitati o rezervatie naturala, unde cei mici sa observe, in mediul lor animalele pe care i le aratati prin carti. Nu uitati sa luati cu voi un binoclu si sa va interesati de regulile de siguranta – cel mai bine ar fi sa mergeti cu un ghid specializat.

Daca va este teama de potentiale pericole, exista si o varianta soft: mergeti la o pastravarie – pestisorii sunt pasnici, iar cei mici vor fi fascinati de iuteala cu care strabat apa in toate directiile si de modul in care „calatoresc. Apa in sine este fascinanta pentru copii, pestii vor fi un soi de bonus. Eventual, puteti cumpara peste proaspat, pe care sa-l pregatiti la gratar intr-un loc special amenajat.

Lucruri de facut in vacanta: Priviti stelele

O excursie cu cortul la munte sau la mare se poate transforma intr-o amintire minunata pentru un copil. Seara, puteti face un foc de tabara, puteti improviza un mic program artistic si, daca cerul e senin (si de obicei, vara, la munte, este limpede precum apa marii dimineata, cand niciun picior nu tulbura nisipul fin), puteti vedea constelatiile: Carul mic, Carul mare si ce-ati mai invatat pe la scoala ca se poate zari cu ochiul liber.

Exista multe jocuri si carti despre stele si puteti profita de ocazie fie sa aprofundati cunostintele prin practica, fie sa ii deschideti apetitiul pentru a studia mai multe despre stele.

Jucati-va de-a voluntariatul

In perioada verii se organizeaza tot felul de activitati de tip voluntariat, in special in zona de munte. Nu vorbim despre tabere, ci despre actiuni de o zi, care au si un scop utilitar, ecologic, de cele mai multe ori.

Nu va ganditi ca cel mic nu intelege mare lucru din asta; daca e suficient de mare sa inteleaga comenzi simple, poate fi si el de ajutor si, mai tarziu, isi va aminti ca a facut ceva important intr-o zi de vara, cand altii preferau sa stea cu burta la soare. Si, la randul lui, isi va educa, atunci cand va fi cazul, copiii in acelasi spirit… Dar sa nu anticipam.

Text: Arhiva Edipresse;
Foto: Shutterstock.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Pas cu pas