Lupta cu obezitatea

Obezitatea este o problema de sanatate care atrage dupa sine complicatii medicale, scaderea duratei de viata si un cost mare pentru societate.

Pentru eliminarea obezitatii exista o strategie de tratament bine stabilita, in functie de particularitatile fiecarui caz.

Primul pas consta in evaluarea istoriei medicale a fiecarui pacient, tratamente deja incercate, obiceiuri alimentare, profile psihologice si de comportament, influente profesionale si familiale.

Urmatorul pas consta in stabilirea unui program alimentar combinat cu exercitii fizice. Indiferent de forma de tratament aleasa, aceasta trebuie aplicata pe o perioada cat mai lunga de timp.

Acest lucru este in general greu de acceptat de pacientii obezi, care sunt disperati sa gaseasca un tratament miracol. Eficacitatea tratamentului de lunga durata este, de fapt, singura garantie a succesului.

10 sfaturi de urmat:
1. Dietoterapia este prima componenta a tratamentului pacientului obez. Elaborarea unui program nutritional se bazeaza pe faptul ca fiecare individ este unic (din punct de vedere al bagajului genetic, istoriei medicale, modului general de viata) si, de aceea, dieta trebuie personalizata in asa fel incat sa se furnizeze alimente sanatoase, variate, echilibrate nutritional, in functie de nevoile fiecarui pacient.

2. O dieta echilibrata, chiar si in cazul unui pacient obez, ar trebui sa acopere urmatoarele cerinte nutritionale: 12 – 15% proteine, 30 – 35% lipide si 50 – 55% glucide (carbohidrati). Atunci cand pierderea ponderala este impusa, aportul caloric este redus, iar tipul alimentelor si frecventa meselor sunt principala preocupare pentru a obtine efecte durabile in timp.

3. Lipidele (grasimile) sunt o sursa majora de energie pentru organism, insa o cantitate prea mare de grasimi (peste 35%) este daunatoare. Prin reducerea cantitatii de grasimi din dieta se poate mentine nivelul colesterolului sangvin total in limite normale. Grasimile din dieta ar trebui sa fie: pui sau curcan, peste, produse lactate partial degresate, ulei de masline, alune si seminte crude.

4. Proteinele pot fi consumate in proportie de maxim 15% din ratia zilnica de trofine. Persoanelor obeze le este recomandat sa consume atat proteine din surse vegetale, cat si din surse animale. Proteinele animale se gasesc in carne si in produsele din carne, in peste, oua si lactate. Legumele uscate sunt bogate in proteine, la fel si cerealele si painea.

5. Glucidele consumate trebuie sa fie in majoritatea lor complexe, iar aportul celor simple trebuie redus cat mai mult cu putinta. Glucidele trebuie sa reprezinte cel putin o jumatate din aportul total de trofine (substante alimentare) intr-o zi, intrucat ele furnizeaza energie pentru desfasurarea activitatilor fizice si, de asemenea, calmeaza senzatia de foame.

6. Necesarul de fibre, care este de circa 30 – 40 g/zi, este furnizat de legume, fructe si cereale. Fiecare masa ar trebui sa contina un fruct si o leguma proaspata. O dieta echilibrata trebuie sa contina si multe lichide. Acestea trebuie sa aduca minim 1,5 litri de apa pe zi, apa fiind singurul lichid cu adevarat necesar pentru organismul nostru. Celelalte lichide se vor calcula peste acest aport. Sunt recomandate ceaiurile si sucurile de fructe.

7 Gustarile cvasi-permanente, cantitatile excesive de lipide si volumul prea mare de alimente consumate in timpul meselor sunt principalele care vor disparea din modul de viata al pacientului obez. Sunt recomandate trei mese pe zi si cate o gustare intre ele.

Fiecare masa se va desfasura intr-o atmosfera relaxata, fara graba. Indicatiile in legatura cu regulile de alegere a alimentelor si cantitatile optime vor fi determinate de specialist pentru fiecare individ.
Totusi, o dieta potrivita impotriva obezitatii va avea un aport caloric de aproximativ 1 600 kcal/zi.

8. Cea mai mediatizata dieta anti-obezitate este cea hipocalorica, hiperproteica. Ea urmareste mentinerea masei musculare simultan cu o semnificativa pierdere in greutate si o scadere rapida a tesutului gras.

Ea implica mecanisme biochimice si psihologice, precum si principii nutritionale deosebite: scaderea aportului de glucide si lipide si cresterea necesarului de proteine de calitate. Relativa ineficienta pe termen lung este datorata dificultatii mentinerii unui exces proteic, precum si a trecerii de la aceasta dieta la o una normala.

9. Dieta hipocalorica contine o cantitate mare de proteine, ea nefiind indicata decat sub observatie medicala stricta, existand si o serie de contraindicatii: pacienti cu blocaj renal sau blocaj hepatic, afectiuni cardiace, graviditate si perioada alaptarii, depresii sau alte tulburari psihice. Inainte de inceperea dietei sunt necesare anumite investigatii, cum ar fi electrocardiograma, analiza completa a sangelui si a urinei si examenul tiroidei. Diureticele si medicamentele impotriva hipertensiunii arteriale sunt, de asemenea, contraindicate.

10. Indiferent de greutatea ce trebuie pierduta, programul alimentar trebuie sa contina: o etapa de pierdere in greutate cu scopul de a ajunge la greutatea dorita si in aceasta faza se vor consuma proteine; o faza de tranzitie, ce consta in reintroducerea alimentatiei normale si suprimarea produselor proteice si o ultima etapa, reprezentand faza de mentinere.

Text: Cornelia Olinescu, Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport