Mai mult sport pentru copii

Copiii au nevoie de cel putin o ora de sport in fiecare zi, ne sfatuiesc medicii. Lasati-i la fotbal, baschet, volei si nu va temeti de hainele murdare, de aceea exista detergenti…

Cum alegi

Abilitatile copilului pot fi remarcate la scoala, de catre profesorii de sport, care ne vor indruma catre un sport la care ar fi bun copilul. Uneori, un psiholog care analizeaza  comportamentul copilului ne poate indica sportul (individual sau colectiv) cel mai potrivit sa rezolve problemele.

Planificare

Sporturile, fie ele individuale sau de echipa, presupun stabilirea unor scopuri si a unui program riguros care sa-i ajute pe micii sportivi sa-si indeplineasca aceste scopuri. Aplicarea acestui model functioneaza apoi cu succes si in viata scolara, si, in general, pe toata durata vietii, ulterior, cand campionii cresc…

Jocuri de echipa

Sporturile de echipa ii invata pe copii cum sa interactio­­neze eficient atat intre ei, cat si cu adultii (pornind de la relatia cu antrenorul). Astfel, sporturile de echipa incurajeaza infiriparea de noi prietenii, cimenteaza relatiile deja existente, ii responsa-bilizeaza pe cei mici si-i invata despre relatia cauza-efect si despre asumarea responsabilitatii, a succe-selor, dar si a esecurilor.

Pentru fete 

Practicarea unui sport aduce dupa sine o forma fizica buna, ajuta la dezvoltarea armonioasa a corpului si, mai tarziu, in adolescenta, atrage o imagine de sine pozitiva. Sportul le insufla fetelor valori ca rabdarea si perseverenta si le fereste de abuzuri culinare sau de alte substante nocive.

Ne distram

O ora de fotbal, baschet, volei este un prilej de detensionare dupa o zi plina, de re­in­­­­­­­­­­­­­­­­carcare a bateriilor, dar si de distractie. Iar copiii au nevoie de distractie, mai ales in conditiile in care temele sunt, pentru ei, o pedeapsa. Parintii preocupati de slabele rezultate scolare ale copiilor si care vad sportul ca pe o pierdere de timp ar trebui sa stie ca, dimpotriva, sportul ii ajuta pe copii sa invete mai bine: creierul se oxigeneaza mai bine, capacitatea de concentrare creste, se dezvolta abilitatea de a gandi strategic etc.

Nu pune presiune

Multi parinti (tatii in mod special) induc copiilor o stare de competitie peste nivelul maxim „admis. Sportul presupune, e drept, si competitie, dar nu trebuie sa se transforme intr-o presiune suplimentara pentru copii.

Text si foto: Arhiva Edipresse.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate