Mamă acasă: idei pentru a nu te izola

Să devii mamă reprezintă o pauză semnificativă de la modul anterior de viață, în special dacă ai lucrat cu normă întreagă. Să ai grijă de copilul tău va deveni activitatea principală a zilei, ai tendința să ieși mai puțin din casă și comunicarea cu ceilalți se limitează semnificativ. Există riscul să devii izolată, mai ales în primele 6 luni, prin urmare este indicat să menții legăturile sociale și să continui să ieși cât mai mult posibil.

Fă-ți timp pentru voi, ca și cuplu
Faptul că nu mai lucrezi înseamnă că devii oarecum dependentă financiar de soțul tău. Este important însă să nu te ascunzi total în spatele statutului de mamă și să rămâi în primul rând o femeie în ochii partenerului tau. Chiar dacă cea mai mare parte din zi o petreci alături de copil, continuă să arăți bine, de ex. încearcă o tunsoare nouă sau masează-ți corpul cu crema preferată. Puțin efort este necesar din partea ta pentru a-ți păstra încrederea în tine și a menține dorința. Nu uita că la originea familiei există un cuplu. Pentru a-l păstra rezervă-ți timp pentru a-l petrece doar voi doi, ca doi îndragostiți. Apelează la o baby-sitter sau la bunici pentru câteva ore și încercați să ieșiți undeva doar voi doi sau și cu alții, să interacționați în liniște.

Nu-ți neglija plăcerile
Întreținerea cunoștințelor și plăcerilor tale este esențială pentru a evita plafonarea și retragerea treptată din societate sub pretextul că „nu am nimic interesat de spus'.  Folosește perioada ta de siestă pentru a citi o carte bună, pentru a-ți continua un hobby sau pentru a intra în contact cu alte mămici prin intermediul blogurilor sau forumurilor. Dacă ai posibilitatea, lasă-l pe cel mic măcar o oră la un vecin sau prieten și mergi la o sală, la o plimbare cu câinele sau oriunde îți face plăcere. Sau pur și simplu meditează în liniște.

Organizează întâlniri cu alți părinți
Cel mai bun mod de a menține legături sociale este de a intra în contact cu alți părinți. Gândește-te să inviți la tine mămici cu copii cu vârste apropiate de cea a copilulul tău și să participați împreună la diferite activități (ex. un workshop de gătit, de activități meșteșugărești) și joculețe distractive. Sau puteți ieși împreună la un picnic, pe timp de vară. Nu ezita nici tu să-i vizitezi pe alții, nu uita că nu trebuie să te închizi în cuibușorul tău.

Alte activități
Dacă ai posibilitatea aderă la o asociație care organizează grupuri de discuții unde părinții pot împărtăși din experiențele lor. Poți lua și copilul cu tine mai ales dacă aceste întrevederi au loc o dată pe lună. Orice activitate extra te va ajuta să ieși cu bine din această perioadă provizorie a vieții tale. Bucură-te de copilul tău, bucură-te de tine, nu trebuie să simți că îți sacrifici timpul doar pentru copilul tău. Nu uita că pentru sănătatea ta mentală este vital să interacționezi cu mai mult de două persoane toată ziua.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton