Mami, tu faci sex cu tati?

De pe la 4-5 ani, copilul începe să fie îngrijorat și preocupat de ceea ce fac părinții lui în dormitor. Asta nu înseamnă că trebuie să renunțați la intimitate! Întrebarea nu trebuie nici să declanșeze vreo panică legată de faptul că cel mic ar fi precoupat prea tare de sex. Cum să reacționezi când copilul întreabă 'Mami, tu faci sex cu tati'?

 

Psihologii ne sfătuiesc să nu intrăm în panică dacă cel mic pune această întrebare. În primul rând ar trebui să aflăm de ce este copilul atât de preocupat de subiect. Unii copiii au auzit deja de pe la grădi câte ceva legat despre sex și știu că e un subiect despre care nu se prea vorbește. Mulți copii se tem că sexul este interzis de lege (nu râdeți, probabil că vreo bunică panicată a lansat zvonul!:) și că părinții lor vor fi arestați dacă fax sex, iar ei vor rămâne singuri.

Înainte de a răspunde la întrebările legate de sex, urmărește dacă cel mic are asemenea dileme. Cum poți să-ți dai seama că este preocupat de subiect:

  • Vrea din nou să doarmă cu voi, chiar dacă de ani buni n-a mai făcut-o
  • Insistă să doarmă cu mami (sau cu tati) și se teme 'brusc' de monștri și fantome
  • Întreabă așa, aparent nepăsător – 'voi vă culcați acum sau ce faceți, de fapt?'
  • Devine trist sau manifestă gelozie atunci când vă vede pupându-vă sau îmbrățișându-vă (pentru că un copil poate crede  că dacă mai face dex cu tati atunci el nu mai este iubit)
  • Începe să se comporte mai ciudat, cauzează probleme, astfel încât să vă distragă atenția de la tandrețuri sau să vă facă să vă certați în privința lui și să uitați de dorința de intimitate

 

Istoria se repetă

O primă etapă de gelozie față de părinții a mai avut loc în jurul vârstei de 2 ani. Gelozia aceea a reînviat acum pentru că fie nu s-a vindecat niciodată (psihologii vorbesc despre complexele lui Oedip, respectiv, Electra), fie pentru că a auzit el că dacă faci sex, faci și copii, iar un frățior l-ar alunga pe locul 2 în prioritățile părinților (Citește Cum îi spui că va avea un frățior)

Uneori, curiozitatea legată de intimitatea dintre părinți nu aparține copilului. El preia subiectul pe care-l aude prin parc, pe la grădi, pe la școală sau pe la prieteni. De pe la 4-5 ani, copiii încep să fie foarte curioși cu privire la multe subiecte grele, iar dacă acea curiozitate nu le este satisfăcută, ei vor insista pe subiect, ba chiar vor încerca să experimenteze ei ceva ce cred că este sexul. Așa se explică șocantele (pentru părinți și educatori) întâmplări de pe la grădi, unde copiii se joacă de-a mami și tati făcând sex (uneori, chiar destul de sexual).

Nu ascunde copilului informații legate de sex și sexualitate, dar nici nu-l inunda cu detalii care țin de anatomie sau cad în pornografie. Uite și cum să-i vorbești copilului despre sex.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie