Manca-l-ar mama de istet!

Cu totii ne dorim un copil istet. Si, desi creatia se realizeaza cu „materialul clientului, exista cateva lucruri pe care le putem face pentru a avea un copil (inca) si mai istet.


Primul si cel mai la indemana ar fi alaptarea lui. Diverse studii arata (unele cu argumente solide) ca bebelusii alaptati cresc mai inteligenti decat cei hraniti artificial. O explicatie data de specialisti tine de faptul ca in laptele matern se gasesc nutrienti care nu pot fi replicati in formulele de lapte, oricat de aproape de „original ar fi acestea.

Lanturile de acizi grasi DHA si ARA, proteinele, aminoacizii (inclusiv taurina) si o multime de alte enzime importante pentru  dezvoltarea tesuturilor neuronale formeaza o schema prea complicata pentru a putea fi replicata perfect de formule. Cercetatorii de la Universitatea din Leeds sustin ca laptele matern contribuie la formarea unui creier mai echilibrat (din punct de vedere al compozitiei chimice) si mai performant.

Prin simpla lor prezenta si interactiune cu cel mic, parintii pot contribui la dezvoltarea inteligentei lui. Iata cum: atunci cand bebelusul vede fata mamei (sau a tatalui), nervii de la nivelul ochilor transmit imaginea acelei fete in acea zona a creierului care proceseaza informatiile vizuale, iar bebelusul stocheaza informatia.

Repetarea stimulului il determina pe bebelus sa doreasca sa interactioneze – mai intai, creierul transmite un semnal zonei care se ocupa cu un raspuns motor si care controleaza muschii faciali. Rezultatul – un adorabil zambet. Pe urma, tot prin repetarea stimulului, se creeaza conexiuni mai complexe – bebelusul nu se va mai multumi doar sa zambeasca, se va intinde sa atinga fata familiara. Pe scurt, cu cat bebelusul are o interac­­­­tiune organizata cu mediul, cu atat se dezvolta neurologic mai repede si mai bine.

Citeste continuarea in revista BABY, editia noiembrie 2011!

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton