Mancam din biberon

Hranirea la biberon, cand alaptatul nu este posibil, ofera avantajul ca si tati poate sa creeze o legatura mai stransa cu cel mic.

Pe tot parcursul sarcinii, femeile asteapta cu oarecare emotie momentul in care isi vor alapta copilul.

Legatura care se creeaza intre mama si bebelus in timpul alaptarii este cu adevarat speciala, iar atunci cand din motive obiective nu (mai) poate alapta, o mama experimenteaza o senzatie de pierdere si vinovatie.

Pe de o parte, ea se considera o mama „rea” pentru ca nu-si poate alapta copilul si, mai mult decat atat, sunt momente in care se simte usurata ca nu mai este legata fizic atat de tare de bebelus si ca are o oarecare libertate de miscare.

Mamele mai anxioase care trec prin perioada depresiei postnatale se ingrijoreaza si gandindu-se ca bebelusul va resimti schimbarea ca pe o trauma.

Ceea ce nu este cazul… Fiecare bebelus are personalitatea si preferintele lui si adaptarea la biberon se face mai rapid sau mai lent, in functie de multi factori, printre care si varsta bebelusului si perioada in care a fost hranit la san.

Cu exceptia cazurilor in care alaptatul nu mai poate avea loc de la o zi la alta, operatiunea „biberonul” trebuie pregatita.

Cel mai bine este sa introduci prima masa la biberon intr-un moment in care nu este prea infometat si agitat. Eventual, poti incepe masa cu biberon si poti sfarsi alaptand, crescand treptat timpul de folosire a biberonului, la urmatoarele mese.

Urmatoarea saptamana, poti folosi biberonul intr-un alt moment al zilei, la o alta masa, astfel incat cel mic sa nu asocieze biberonul de o anumita masa si sa-si creeze o obisnuinta. Tine cont de faptul ca bebelusii hraniti cu biberonul tind sa inghita mai mult aer, asa ca ai grija la eructat.

Daca ai un bebelus haplea, ar fi bine sa-l opresti la jumatatea mesei, ca sa-l pui pe o suprafata tare sau pe umarul tau si sa-i masezi ferm spatele, pana cand elimina aerul.
In caz contrar, risti sa regurgiteze mai mult dupa masa si sa fie agitat din cauza gazelor.

Pozitia e importanta
Tine bebelusul intr-o pozitie semi-verticala si sprijina-i capul. Chiar daca e mai comod sau el a dezvoltat o preferinta pentru pozitia orizontala, acest lucru este periculos, dat fiind ca lichidul se poate scurge in urechea mediana, cauzand infectii.

Pentru a preveni inghitirea de aer, trebuie sa ai grija ca laptele sa umple toata tetina.

Foto: HEPTA


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie