Marea aventura: mofturosi la masa

Contrar parerii generale, rata de crestere scade dupa implinirea varstei de un an, iar ritmul se mentine lent in anii prescolari si preadolescenta.

Paradoxal insa, nevoile nutritionale ale copilului de +1 an sunt crescute. Dupa implinirea varstei de un an, hranirea la cerere ar trebui sa lase locul unui program de masa mai riguros.

Copilul are de acum capacitatea de a dormi toata noaptea, si cantitativ, consuma suficienta hrana la o masa, astfel incat trei mese si alte doua gustari pe zi sa-i asigure necesarul caloric si nutritional, in conditiile unei diete echilbrate.

Multi parinti introduc laptele de vaca imediat dupa implinirea varstei de un an, insa specialistii arata ca acesta nu este potrivit pentru nevoile nutritionale ale copiilor mici.

Laptele de vaca este relativ sarac in vitaminele E, D si C, in fier si acizi grasi esentiali, are un continut excesiv de sodiu si potasiu si prezinta de 3 ori mai multe proteine decat laptele uman.

Bebelusii hraniti cu lapte de vaca pot dezvolta grave probleme de sanatate – incepand cu anemia cronica, si continuand cu suprasolicitarea rinichilor si a ficatului. In plus, proteinele si lipidele din lapte nu pot fi procesate de sistemul digestiv imatur al unui bebelus, ceea ce, in timp, duce la aparitia asa-numitului sindrom pluricarential.

Citeste continuarea in revista BABY – mai.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Revista