Mari griji in sarcina

Cum va decurge nasterea si starea de sanatate a bebelusului pe parcursul sarcinii sunt principalele temeri ale viitoarei mame.


Chiar daca statisticile arata ca, la nivel mondial, 95 din 100 de copii se nasc fara anomalii, asta nu le impiedica pe viitoarele mame, si chiar pe cele care nu se afla la primul copil, sa-si faca griji. Inclusiv sexul copilului poate reprezenta un motiv de ingrijorare, daca femeia insarcinata cunoaste preferinta sotului pentru unul dintre genuri (si aici nu vorbim despre teroarea femeilor care traiesc in culturi in care a naste o fetita echivaleaza cu o mare rusine…). Alte motive de ingrijorare sunt determinate de antecedentele medicale ale familiei. 

Voi avea un bebelus sanatos?

Daca mama are peste 30 de ani si daca in istoricul ei medical exista fie sarcini pierdute, fie o afectiune cronica, sau daca in familia ei sau a viitorului tata exista cazuri de boli rare, grave, anomalii, anxietatea creste in proportie geometrica.

De obicei, acestea vor fi gravidele care vor repeta seturile de analize la trei policlinici, pentru a fi sigure ca rezultatele corespund realitatii, vor solicita medicului sa faca toate investigatiile suplimentare (unele dintre acestea se impun, desigur, insa orice medic ia in calcul inainte de a recomanda alte investigatii si gradul de risc la care supune gravida si fatul) si vor merge la control mai des decat le va recomanda medicul.

Desi precautiile se impun in astfel de situatii speciale (oricum, toate investigatiile ar trebui facute inainte de sarcina, in aceste cazuri sarcinile neplanificate presupunand prea mari riscuri), totusi, ar fi indicat ca gravida sa se afle si sub atentia unui psiholog, care sa-i tempereze temerile, reducându-le la nivelul la care sa nu puna in pericol sarcina si echilibrul in familie.

Citeste continuarea in revista BABY editia lunii mai.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton