Mari schimbari, noi provocari

A implinit un an si te simti mai increzatoare in aptitudinile tale de ma­ma: ai invatat principiile de baza ale job-ului! Dar nu te grabi: pna la functia de'mama profesionista' mai ai ceva probe de trecut.

Mai tii minte cum, la inceput, in pri­mele ore ca mamica, te temeai pana si sa tii bebelusul in brate? Sau cum nu erai sigura daca il hranesti bine si iti venea sa suni pe toata lumea (ori sa citesti cat mai multe manuale si carti) numai ca sa afli cum e mai bine?

Acum, dupa un an de zile de experienta si de practica zilnica, deja te simti mai increzatoare in capacitatile tale de mama.

Ai fi chiar in stare sa tii un curs intreg despre meseria asta: stii mai bine ca oricine cum trebuie sa fie hranit un bebelus, cum poate fi infasat, tinut in bra­te, leganat sau… tinut de vorba.

Stii, probabil, si ce inseamna diverse feluri de plans si ai putea chiar sa traduci cate ceva din gesturile bebelusului. Acum esti sigura ca urmatorul an nu te va intam­pina nepregatita si respiri mai usurata.

Ei bine, ai depasit, asadar, stadiul de'boboaca', dar cursurile la'Facultatea de Mame' iti rezerva in continuare surprize. Programa de anul acesta include noi teste si provocari lingvistice, dar si ceva mai multa psihologie, cerand de la tine chiar mai multa rabdare decat pana acum.

Pe lista cursu­rilor si manualelor obligatorii se vor afla, in primul rand:'Mic ghid de conversatie: ce inseamna tipetele','Bazele psihologiei. Descoperiri noi: «eu» si «nu»,'Secretele preferintelor culinare: nu mai mananc asa mult' si'Introdu­cere in tainele lecturii'.

Prima perioada din acest nou an va sta, oricum, sub semnul… activitatii fizice mai intense. Invatand sa mearga si sa spuna primele cuvinte, copilasul incepe sa-si reclame dreptul la independenta.

Descopera valoarea lui'eu' si a lui'nu' si le folo­seste adesea, mai ales ca sunt cuvinte simple. Incepe sa devina constient de sine, ca persoana, dar asta nu inseamna ca e pregatit sa stea mai mult timp fara tine: se sperie daca iesi din camera, crezand ca l-ai parasit, si nu ii place sa stea singur.

Uneori, poate fugi sau, pe strada, se desprinde de mana ta, alergand in fata, dar vrea sa stie ca ii esti in preajma si il urmaresti, ca sa nu se piarda.

Anul al doilea de viata este oricum guvernat de o multime de noi descoperiri si sta sub semnul conflictelor intense: independenta data de mers si de descoperirea'eu'-lui se confrunta cu limitarile de limbaj, are emotii noi…

De aceea, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare si sa dialoghezi prin intermediul jocului, ajutandu-l astfel pe copil sa invete cuvinte noi si sa isi exprime macar prin joc sentimentele.

Oricum, limbajul pe care inca nu-l stapaneste bine ii pune o multime de oprelisti, mai ales atunci cand vrea ceva si nu poate sa isi argumenteze cererea, cand se simte nedreptatit etc. Incapabil sa exprime complexitatea sentimentelor care il incearca, va apela, asadar, la tipete si plansete, pentru ca macar acestea au reactii imediate din partea adultilor.

Tot ce ai de facut in aces caz este sa-ti pastrezi cumpatul si sa zici, de pilda, calm:'Te ajut sa te incalti, imediat dupa ce vei inceta sa tipi'. Va trebui sa te astepti si la schimbari fiziologice, prima fiind ca nu mai mananca asa de mult: nu forta copilul sa manance cand nu vrea si fa-ti probleme doar daca scade sub greutatea normala la varsta sa.

De asemenea, perioada 1-2 ani inseamna o varsta critica in ceea ce priveste gustul pentru lectura.
Citeste-i in fiecare seara o poveste (asta il va ajuta sa invete cuvinte noi), da-i in dar carti de colorat, cumpara-i mici albume ilustrate dupa care sa invete animalele, culorile, fructele etc.

Text: Alina Miron;
Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau