Marile griji in sarcina – cum le faci fata?

Pentru multe viitoare mamici, sarcina inseamna 40 de saptamani de griji. Chiar daca statisticile arata ca, la nivel mondial, 95 din 100 de copii se nasc fara anomalii, asta nu le impiedica pe viitoarele mame, chiar si pe cele care nu se afla la primul copil, sa-si faca griji.

Iata care sunt cele mai mari temeri care dau batai de cap gravidelor si cum le poti face fata:

Daca voi pierde sarcina?

Anxietatea legata de pierderea sarcinii da de furca multor viitoare mamici, insa este foarte important sa te controlezi si sa nu lasi aceste ganduri negre sa-ti acapareze mintea (uneori, influentam lucrurile doar prin gand, asa ca de ce sa nu gandim pozitiv?). Cele mai multe avorturi neprovocate au loc in primul trimestru de sarcina (mai putin de 20% din totalul sarcinilor), dar odata ce au fost depasite primele 3 luni, riscul scade semnificativ. Asa ca daca ai trecut cu bine de primele 14 saptamani, riscul de a pierde sarcina este undeva la 1%. Tot ce poti sa faci este sa urmezi recomandarile medicului specialist si sa elimini gandurile negre!

Din cauza varsaturilor, copilul nu va primi toti nutrientii de care are nevoie?

Este bine sa stii ca bebe, acolo unde se ascunde pe parcursul celor 9 luni, e foarte egoist: absoarbe tot ce are nevoie din putinul pe care i-l oferi. Asadar, in aceasta privinta, nu ai de ce sa-ti faci griji. Important este sa te hidratezi cum trebuie. Pentru a ameliora starile de greata, mananca putin si des. Dupa primele 4 luni, multe dintre viitoarele mamici scapa de greturi, exact atunci cand bebe incepe sa ia in greutate, deci chiar nu ai motive de stres.

Sunt foarte stresata – oare bebe are de suferit?

Cu toate schimbarile din perioada sarcinii, e de inteles ca si nivelul de stres creste din ce in ce mai mult, insa nu-l lasa sa te domine. Ce-i prea mult strica, cu atat mai mult cand e vorba de stres. Conform specialistilor, o zi/o saptamana stresanta (moderat) nu ii face rau copilului, insa daca au loc anumite evenimente care pur si simplu te dau peste cap (pierderea locului de munca, decesului unui membru al familiei etc.), ar putea creste riscul de nastere prematura. Totul depinde de cum reusesti sa treci peste aceste situatii stresante. Asa ca impune-ti ca nimic sa nu te afecteze prea mult si gaseste modalitati de a te destresa la finalul zilei.

Voi avea un bebelus sanatos?

Daca mama are peste 30 de ani si daca in istoricul ei medical exista fie sarcini pierdute, fie o afectiune cronica, sau daca in familia ei sau a viitorului tata exista cazuri de boli rare, grave, anomalii, anxietatea creste in proportie
geometrica. De obicei, acestea vor fi gravidele care vor repeta seturile de analize la trei policlinici, pentru a fi sigure ca rezultatele corespund realitatii, vor solicita medicului sa faca toate investigatiile suplimentare (unele dintre acestea se impun, desigur, insa orice medic ia in calcul inainte de a recomanda alte investigatii si gradul de risc la care supune gravida si fatul) si vor merge la control mai des decat le va recomanda medicul. Desi precautiile se impun in astfel de situatii speciale (oricum, toate investigatiile ar trebui facute inainte de sarcina, in aceste cazuri sarcinile neplanificate presupunând prea mari riscuri), totusi, ar fi indicat ca gravida sa se afle si sub atentia unui psiholog, care sa-i tempereze temerile, reducandu-le la nivelul la care sa nu puna in pericol sarcina si echilibrul in familie.

Daca intru in travaliu prea devreme?

Intr-adevar, numarul nasterilor premature a crescut in ultima perioada –13% dintre bebelusi se nasc inainte de termen –, insa din totalul nasterilor premature, 70% dintre ele au loc intre saptamanile 34 si 36 (suficient de tarziu, astfel incat riscul unor complicatii serioase este unul scazut). Pentru a reduce riscul de nastere prematura, renunta la tutun si alcool, mergi periodic la controalele prenatale, nu uita de suplimentele cu acid folic.

Ma voi confrunta cu preeclampsia sau diabetul gestational?

Riscul de a dezvolta preeclampsia (hipertensiune arteriala si exces de proteine in urina) este de 5-8%, mai ales in cazul femeilor cu varste sunt 18 si peste 35 de ani si al celor care s-au confruntat cu tensiune mare si inainte de sarcina. Daca te numeri printre cele cu risc crescut, medicul specialist te va monitoriza inca de la inceputul sarcinii, pentru a tine totul sub control. Desi preeclampsia nu apare inainte de cel de-al doilea trimestru de sarcina, din pacate nu exista solutii care sa preintampine aparitia ei. Tot ce poti sa faci este sa mergi la controalele prenatale, astfel incat medicul sa isi dea seama de orice schimbare.
Diabetul gestational (organismul nu mai produce suficienta insulina, fara de care nivelul de glucoza in sange creste) poate fi depistat intre saptamanile 24 si 28 de sarcina, insa cu o dieta adecvata (prin care se reduce aportul de carbohidrati), poate fi tinut sub control.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton