Masa in familie – esentiala in educatia copilului tau

Intreaga familie, de la bunici la nepoti, in jurul mesei – eveniment care se intampla cel putin de doua ori pe an: de Pasti si de Craciun. Inainte, cele trei generatii se adunau o data pe saptamana, duminica la pranz.

Chiar daca astazi obiceiul nu se mai respecta, fiind considerat desuet, psihologii au ajuns la concluzia ca, in familiile unde parintii si copiii mananca periodic impreuna, cei mici vor avea mai putine probleme mentale decat copiii care mananca singuri.

Si asta pentru ca simplul fapt de a imparti mancarea zilnica intareste sentimentul de apartenenta la familie al copilului.

In plus, reuniunile de familie au darul de a inlesni transmiterea de credinte, traditii si norme comportamentale intr-un mod nedidacticist, firesc.

Daca pana acum n-ai reusit sa instaurezi acest obicei in casa ta, incearca sa faci acest lucru cat mai curand posibil: orice duminica este un prilej potrivit pentru a sublinia farmecul timpului petrecut impreuna.

Nu transforma masa de familie intr-un conflict:

Fii intelegatoare
Nu-l obliga pe cel mic sa stea pe scaun pana la sfarsitul mesei; mai bine aveti o atmosfera agreabila timp de zece minute, decat o ora si jumatate de tipete si insistente pentru ca micutul sa stea cuminte pana termina si mammare de mancat.

Simplifica regulile
Daca ai un copil sub trei ani, fii si mai intelegatoare. Interzi-i sa arunce cu mancare, de exemplu, dar fii mai relaxata in privinta altor aspecte.

Lauda-i comportamentul
In loc sa tipi intruna, pentru a corija comportamentul celui mic, mai bine lauda-l ori de cate ori spune „multumesc sau „poftim.

Include-l in discutia voastra
Nu discutati secrete la masa, ci, dimpotriva, lucruri care sa-l priveasca si pe el. Daca participa la discutie, nu se va plictisi si astfel scad riscurile de a face trasnai.

Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii