Masajul cardiorespirator

Stii ce este acela masaj cardiorespirator? Stii cum sa-l aplici? Ai facut vreodata un curs de prim-ajutor?

Cu ceva timp in urma am vazut la stiri un „eveniment organizat de politia rutiera pe unul din drumurile nationale: au inscenat un accident, au pus un actor „sa faca pe accidentatul si au urmarit cate masini opreau la locul accidentului.

Rezultatul a fost stupefiant: din zecile de masini care au trecut pe langa „victima, doar cateva s-au oprit sa vada si eventual sa ajute! Opriti la cativa kilometri mai incolo de catre echipajele de politie, soferii justificau neoprirea lor la locul accidentului, prin graba exagerata.

Este adevarat ca nici macar sangele de pe sosea sau tampla zdrobita de capota nu pot misca inimile impietrite, insa cred cu convingere ca o buna parte dintre cei care nu au oprit si-au infrant imboldul de a o face, tocmai din teama ca nu au habar cum pot ajuta in astfel de situatii!

Si acum vine intrebarea directa: ai idee ce trebuie facut cand langa tine un om nu mai poate respira (s-a inecat etc.) ori cade pur si simplu fara cunostinta? Ai participat vreodata la un curs de resuscitare cardiorespiratorie?

Un copil se resusciteaza diferit?
La copii, gesturile si ordinea manevrelor sunt un pic diferite de cele ale adultilor. Astfel ca sugarii, copiii sub un an, se maseaza diferit de cei cu varste aflate intre unu si opt ani.

Dupa opt ani, manevrele si succesiunea gesturilor sunt aceleasi ca si pentru adult! In acest articol voi insista, in special, asupra manevrelor de resuscitare pentru copii aflati intre unu si opt ani.

De la bun inceput trebuie precizat ca un curs practic nu poate fi egalat de nici un articol sau carte din lume! In aceste pagini imi propun sa te informez succint asupra pasilor pe care ii ai de facut in situatii de urgenta si imi doresc din tot sufletul sa te pot convinge de importanta cunoasterii si stapanirii acestor tehnici de resuscitare.

Moartea subita prin inec, sufocare, strangulare este una dintre principalele cauze ale mortalitatii copiilor sub 14 ani. Mai devreme sau mai tarziu, cineva din preajma ta va avea nevoie sa-l resuscitezi, indiferent daca este copil sau adult si numai in acele clipe vei afla cu adevarat cat de valoroase au fost acele cateva ore de curs.

Daca esti intr-un centru universitar, nu se poate ca spitalul universitar sa nu aiba astfel de cursuri. Daca esti, insa, dintr-o comunitate mai mica, atunci intreaba spitalul orasenesc sau filiala locala a Crucii Rosii daca nu organizeaza cursuri de CPR.

E lesinat si nu respira!
Daca micutul este intins la orizontala: el poate sa doarma intr-o noua „locatie favorita, sau poate fi intr-adevar in stop cardiorespirator (nu mai respira si nu-i mai bate inima).

1. Striga-l! Daca nu da semn sa se trezeasca, zguduie-l un pic mai insistent!
2. Daca nici atunci nu se trezeste, ingenuncheaza langa el, ridica-i un pic de mandibula, rotind usor capul pe spate si putin in lateral, tocmai pentru a preveni „caderea limbii in „fundul gatului.

Pentru macar cinci secunde urmareste foarte atent daca respira: in timp ce cu o mana ii tii in continuare barbia ridicata, pui urechea foarte aproape de gurita lui (ca sa poti auzi si cea mai firava rasuflare) in timp ce privirea iti este atintita pe toracele lui.

Tot acum verifici si prezenta pulsului (degetul aratator si mijlociu pe carotida – pe gat, lateral de marul lui Adam) sau a zgomotelor cardiace (pui urechea pe pieptul copilului).

3. Daca nu respira, deschide-i gura si vezi daca nu se vede vreun obstacol (aliment, corp strain). In cazul in care il vezi, si numai atunci, incearca sa-l scoti cu degetele. Ai foarte mare grija cu aceasta manevra, pentru ca daca esti neinspirata, risti sa infunzi si mai mult obstacolul.

La copiii foarte mici, se introduce numai degetul mic, ca un carlig, ce urmareste fata interna a obrazului, incercand sa agate bucatica de mancare „criminala.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate