Masajul in timpul sarcinii

Masajul, o tehnica orientala straveche, a devenit popular in intreaga lume, servind celor mai variate scopuri. Acesta actioneaza atat la nivel fizic, dar si mintal, prin relaxarea corpului si a mintii.

Masajul in timpul sarcinii ajuta viitoarea mama sa poarte mai usor sarcina si favorizeaza dezvoltarea fatului, reduce stresul si umflarea membrelor si ajuta la o nastere mai usoara.

In primele trei luni de sarcina, masajul trebuie sa se concentreze in zona abdomenului si a coloanei vertebrale.

Masajul coloanei va ajuta la ameliorarea durerilor de spate, pe masura ce sarcina inainteaza, dar si la prevenirea incovoierii umerilor, problema pe care o au multe femei in timpul sarcinii. De asemenea, ajuta mama sa poarte mai usor surplusul de greutate.

Masajul se va realiza de catre un specialist, folosind uleiuri speciale si se va exacuta in urmatoarea ordine: mai intai, persoana care realizeaza masajul se va concentra asupra bazinului, apoi asupra spatelui si in cele din urma asupra muschilor abdominali.

In prima si a doua luna de sarcina se vor masa regiunea abdonimala si spatele, dar si coapsele, gambele, gleznele. Femeia insarcinata poate executa munci casnice usoare in primele doua luni.

In luna a treia se va executa masajul spatelui, insistandu-se asupra coloanei, al taliei si al reginunii abdominale.

Dupa luna a treia de sarcina trebuie intensificat masajul pelvisului si al coloanei vertebrale si al musculaturii spatelui. Acesta poate fi insotit de exercitii de respiratie.

Respiratia adanca ajuta mama care naste sa suporte mai usor durerile si la propulsarea copilului din uter.
Regiunea abdominala nu va mai fi masata dupa luna a patra de sarcina, ci doar frectionata usor.

In luna a cincea si a sasea masajul taliei si al spatelui trebuie executat cu blandete si pe o perioada mai indelungata de timp.

In ultimele trei luni de sarcina, scopul masajului este acela de a evacua toxinele, de a fortifica muschii pelvisului si colana si de a elibera toxinele din organism.

Masajul poate fi practicat si in timpul travaliului, pentru a alemiora durerea, pentru a reduce teama si tensiunea. In timpul travaliului nu trebuie masate picioarele.

La trei, patru zile dupa nastere se poate relua masajul si va continua timp de 40 de zile. Aceasta perioada poate fi prelungita, dar in niciun caz scazuta.

Se vor masa abdomenul, dar si spatele, coapsele, talia, gatul si umerii. In India, atat mama cat si fatul primesc masaj cu aceeasi regularitate cu care primesc mancare si apa.
Masajul regulat ajuta la refacerea musculaturii dupa nastere.

Sursa: Masajul Ayurvedic' – Harish Johari, Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton