Mastita poate apărea oricând, deşi este destul de obişnuit să se manifeste la aproximativ 3-4 săptămâni de la naştere, cel mai probabil pentru că sânii tăi produc mai mult lapte.
Mastita începe cu blocarea unui canal de lapte, aşa că tratează această complicaţie imediat ce o observi. Atunci când se înfundă un canal de lapte, îţi va apărea o umflătură dură, roşie, pe sân. Verifică dacă nu cumva sutienul este prea strâns şi ai grijă ca bebeluşul să sugă complet laptele din sânul cu canalul înfundat înainte de a-l muta la celălalt. Băile şi prosoapele fierbinţi, masajul locului dureros pot ajuta la deblocarea ductului. Suptul copilului va fi, şi el, de ajutor, aşa că lasă-l să sugă, chiar dacă te doare – şi mulsul te poate ajuta.
Dacă se infectează, probabil medicul îţi va recomanda antibiotice care să-ţi permită să-ţi hrăneşti copilul în timpul tratamentului. Aşa că, în situaţia în care problema canalului înfundat nu pare că se îmbunătăţeşte în 24 de ore, ia legătura cu medicul.
O altă dificultate care apare adeseori este faptul că bebeluşul tău începe să prefere unui dintre sâni în detrimentul celuilalt. De regulă, acest lucru se întâmplă deoarece, cum se întâmplă cu majoritatea mamelor, îţi este mai uşor să hrăneşti copilul într-o parte anume, aşa că, natural, vei oferi bebeluşului sânul mai ”la îndemână”, mai ales dacă nu te afli acasă şi eşti bevoită să alăptezi în public. Apoi, desigur, sânul respectiv va produce mai mult lapte, lucru care îl va face pe copil să-l prefere, şi iată că s-a stabilit un obicei.
Încearcă să opreşti acest cerc vicios înainte ca celălalt sân să-şi diminueze producţia de lapte – multe femei ajung să aibă sâni asimetrici în timpul alăptării. Aşa că oferă-i bebeluşului, la fiecare masă, mai întâi celălalt sân şi, de asemenea, foloseşte pompa pentru a-l mulge, ca să stimulezi producţia de lapte. Rezolvarea problemei nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile.
Foto: shutterstock.com