Maternitatea – la ce varsta?

Astazi, majoritatea femeilor amana foarte mult nasterea unui copil, in favoarea confortului personal sau a preocuparii pentru evolutia profesionala. Care este insa pretul platit pentru aceasta amanare?

Statisticile arata ca, in trecut, varsta maternitatii era in jur de 20 de ani, iar acum tot mai multe femei devin mame la 30 de ani, unele chiar spre 40 de ani. Dar ce anume determina aceasta atitudine si care sunt avantajele si dezavantajele ei?

Pentru unele femei, amanarea maternitatii poate fi doar un joc al intamplarii. Poate nu au gasit partenerul potrivit pentru a deveni tatal copilului lor sau poate pana la o varsta oarecare nu si-au dat seama ca isi doresc un copil. Dar realitatea in care traim astazi ne determina sa chibzuim indelung asupra momentului in care suntem pregatite din punct de vedere emotional, dar mai ales material si profesional, sa devenim mame. Cu toate ca ne dorim foarte mult copii, viata pe care o ducem si obligatiile din ce in ce mai numeroase carora trebuie sa le facem fata ne obliga sa amanam momentul mult dorit.

De ce amanam momentul maternitatii?
Viata profesionala este unul din motivele cel mai des invocate in luarea unei astfel de decizii. Mentalitatile s-au schimbat foarte mult in ultimii ani, iar femeile isi doresc sa aiba in primul rand o cariera – din nevoia de afirmare personala, tendinta de exprimare si valorificare a propriilor aptitudini, dorinta de independenta, dar si din ratiuni strict materiale. Pe de o parte, evolutia profesionala presupune un consum substantial de energie si timp, mai ales in primii ani, cand se pune problema unei pregatiri temeinice si a experientei in domeniul ales. Pe de alta parte, si un copil cere foarte multa atentie si timp, pe care o tanara ce vrea sa se afirme profesional nu i le poate acorda.

Direct legate de cariera sunt motivele financiare. Cum te poti incumeta sa ai un copil cand resursele materiale nu-ti permit acest lucru? O casa adecvata, alimente speciale pentru tine si copil, pampers si hainute – toate cer, astazi, o baza financiara destul de serioasa. Dar pentru aceasta trebuie sa ai un loc de munca stabil, venituri sigure si relativ ridicate, cu alte cuvinte si o pregatire profesionala solida. De cele mai multe ori, tatal nu are posibilitatea sa asigure numai din veniturile lui necesitatile celui mai tanar membru al familiei. Ca atare, multe femei prefera sa amane maternitatea, pentru a contribui material, alaturi de partener, la asigurarea a tot ceea ce este necesar pentru viitorul copil.

Si viata de cuplu are un cuvant de spus in amanarea momentului in care vom avea un copil. Mai ales cand viata alaturi de partenerul pe care il iubesti si care te iubeste te face foarte fericita, este normal sa vrei sa prelungesti cat mai mult posibil „lunile de miere. Este foarte placut sa te simti tanara si fara responsabilitatile pe care le implica un copil, spunandu-ti ca vei avea destul timp si pentru acestea.

Mai devreme?
Cand amanam maternitatea in favoarea vietii profesionale, nu trebuie sa pierdem din vedere cateva lucruri. Nu este usor sa intrerupi o cariera profesionala deja consolidata, atat din punctul de vedere al propriei implicari, cat si din cel al cerintelor si responsabilitatilor care ti se impun. O data devenita mama, esti nevoita sa iti imparti timpul si energiile intre copil si treburile de serviciu, cu atat mai mult cu cat nu toti colegii sau sefii sunt dispusi sa iti acorde circumstante atenuante.

In ceea ce priveste viata de cuplu, iata un posibil „scenariu care urmeaza unei astfel de decizii… Perioada mai lunga pe care ai petrecut-o alaturi de partener a fost foarte placuta iar relatia voastra s-a consolidat. Dar, atentie! O asemenea viata in doi, pusa destul de mult timp sub semnul „libertatii, naste obisnuinte si tabieturi pe care un copil le poate „zgudui serios, chiar pana la afectarea – cel putin la inceput – a relatiei voastre. Nu mai puteti iesi oricand in oras, nu mai aveti timp sa va bucurati de timp liber ca inainte, iar noptile, cu siguranta, vor fi tulburate de plansete.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie