Medicamentele în sarcină – ce este permis?

gravida la doctorMă doare capul!

Ce poți face: asigură-te că nu este de vină unul dintre următorii factori ce pot declanșa o durere de cap: oboseală, hipoglicemia (dacă nu mănânci regulat), alcoolul și tutunul. 
Nu uita că fumatul și consumul de alcool pot avea efecte severe asupra sănătății copilului tău. Așadar, dacă nu ai făcut-o până acum, nu e prea târziu să renunți.

Dacă durerea nu se datorează celor de mai sus, atunci încearcă să aplici pe frunte o compresă înmuiată în apă rece și stai întinsă pe pat într-o cameră liniștită și întunecoasă până îți trece. Un masaj al tâmplelor poate fi și el de folos. 
Dacă nu trece: pentru durerea apărută în timpul sarcinii, analgezicul de bază este paracetamolul, fără să abuzezi, însă.

Antiinflamatoarele nesteroidiene, precum ibuprofenul, sunt, în general, considerate sigure în sarcină înainte de trimestrul III (după 32 de săptămâni se pare că afectează circulația sanguină și funcționalitatea rinichilor la făt). Pentru a sta însă complet liniștită, nu uita să-ți întrebi medicul înainte de a lua orice fel de medicament.

Dacă nici paracetamolul nu-ți este de ajutor, sună-ți doctorul! Există și anumite semnale de alarmă care trebuie să te trimită urgent la medic, și anume:


1. Dacă durerea apare dimineața, imediat ce te-ai trezit, sau dacă durerea te scoală din somn;


2. Dacă este însoțită de tulburări de vedere, amorțeală sau senzație de slăbiciune;


3. Dacă durerea este severă și diferită de orice durere de cap pe care ai avut-o până atunci;

4. Dacă știi că ai hipertensiune arterială și durerea nu cedează la paracetamol.

 

Impotriva constipației

   • bea mai mult de trei litri de lichide (fără cofeină) zilnic.
   • mănâncă multe alimente bogate în fibre: fructe, legume, cereale etc.
   • încearcă să faci mișcare zilnic – exerciții speciale pentru gravide sau plimbări ușoare

   • dacă nu te ajută nimic, poți încerca și un supozitor cu glicerină, dar nimic altceva. Nu lua laxative înainte de a-ți consulta medicul!

 

Remedii pentru greață

1. Mai stai în pat încă 15 minute după ce te-ai trezit.

2. Ia o gustare mică sau niște biscuiți înainte să te dai jos din pat.

3. Bea multe lichide (fără cafea, băuturi carbogazoase sau cu cofeină).

4. Mănâncă puțin și des – șase mese pe zi.

5. Sunt mai ușor de tolerat mesele bogate în fibre (fructe, legume) și carbohidrați (cereale, paste, cartofi); mâncărurile ușoare, cu conținut scăzut în grăsimi (eventual degresate); alimentele sărate și lichidele acre (limonadă etc.).

6. Evită mâncărurile grase și condimentate.


7. Plimbările matinale – ca prilej de relaxare și combatere a stresului s-a dovedit că sunt de mare ajutor.

8. Dacă tot ce ți-am spus până acum nu are efectul scontat, poți încerca și vitamina B6, care s-ar părea că ajută în acest sens. Doza recomandată este între 50 și 100 mg pe zi. Îți poți procura această vitamină și din stafide, banane, drojdie de bere etc.

9. Nu uita! Dacă greața este aproape continuă timp de mai multe zile și nu poți înghiți nimic, nu ezita să-ți suni medicul, altfel pot apărea complicații deloc de neglijat!

 

Aspirina și sarcina

În 1990, celebra FDA (the Food and Drug Administration – organizație guvernamentală americană fără al cărui acord nu se poate lansa niciun medicament sau aliment pe piața din SUA) a emis următorul avertisment legat de utilizarea aspirinei în timpul sarcinii: „Este extrem de important să nu se folosească aspirina în ultimele trei luni de sarcină, cu excepția indicației specifice de la medic, întrucât poate produce probleme la copil sau complicații în timpul nașterii.

Mai concret, dozele mari de aspirină pot determina hemoragii la mamă și la copil după naștere, pot produce un retard al creșterii intrauterine a fătului și chiar moartea bebelușului. Dozele mici de aspirină s-ar părea că sunt totuși sigure în sarcină, dar și mai sigur este să stai departe de acest medicament dacă medicul tău nu ți-a spus că ai neapărată nevoie de el.

 

Cum se clasifică medicamentele în funcție de risc?

Cea mai folosită clasificare împarte medicamentele în cinci categorii de risc:

Clasa A – inofensive

   • Include medicamentele la care s-a demonstrat că nu au niciun risc pentru făt pe toată perioada sarcinii (vitamine, minerale, acidul folic – numai în dozele recomandate. Nu uita că vitamina A în doze mari poate produce anomalii la făt).

 

Clasa B – relativ sigure.

   • Se crede că aceste medicamente nu au riscuri importante pentru făt (bazate pe studii făcute pe animale și oameni): Paracetamol, Metoclopramid, Ranitidina (Zantac), Famotidina, Insulina (dozele trebuie, însă, ajustate de către medic pe perioada sarcinii), Nitroglicerina, Zovirax, Valcyclovir, Famcyclovir etc.

   • Antiinflamatorii nesteroidiene: pot fi luate numai în primele două trimestre: Naproxen, Ibuprofen, Indometacin, Ketoprofen, Sulindac, Piroxicam

   • Antibiotice: Cefalosporine, Peniciline, Eritromicina, Azitromicina, Clindamicina, Biseptol (pot fi luate numai în trimestrul II; de evitat în trimestrele I și III), Metronidazol (poate fi luat numai în trimestrul II; trebuie evitat în trimestrele I și III)
   • Antimicotice: Nystatin (aplicare locală – topică)

   • Antituberculoase: Etambutol

 

Clasa C – pot fi nocive


   • Aceste medicamente s-ar putea să fie nocive pentru făt (datele existente nu sunt însă concludente): Codeina, Atropina, Nizatidina (Axid), Omeprazol, Furosemid, Tramadol, Propranolol, Metoprolol, Atenolol, Labetalol, Verapamil, Norvasc, Nifedipina, Digoxin, Acyclovir etc.

   • Antiinflamatorii nesteroidiene: pot fi luate numai în primele două trimestre: Aspirina, Ketorolac, Nabumetone etc.

   • Antibiotice: Floroquinolone (Ciprofloxacina, Norfloxacina etc.), Claritromicina, Trimetoprim

   • Antimicotice: Clotrimazol, Miconazol, Diflucan (Fluconazol), Griseofulvina, Amfotericina B, Ketoconazol (Nizoral)

   • Antituberculoase: Izoniazida, Rifampicina, Pirazinamida

 

Clasa D ­– nocive pentru făt 

   • Se știe că aceste medicamente sunt nocive pentru făt. Există însă situații în care beneficiile folosirii la femeia gravidă sunt acceptate în ciuda riscurilor: Diazepam, Fenobarbital, medicația anticanceroasă, Captopril, Enalapril etc.
   • Antiinflamatorii nesteroidiene: toate

   • Antibiotice: Tetraciclina, Doxiciclina, Vibramicina
   • Metronidazol (în primul trimestru), Aminoglicozide (Streptomicina, Kanamicina, Amikacina etc.), Sulfamide (Biseptol etc.) – în trimestrul III, Nitrofurantoin (in trimestrul II si III)

 

Clasa X – interzise, produc anomalii la făt

   • S-a dovedit că aceste medicamente produc anomalii la făt și nu trebuie să se folosească sub nicio formă în timpul sarcinii: Xanax, Accutane, Misoprostol (Cytotec), Pepto Bismol (în trimestrul III), Mifepristona, Iod radioactiv, Clomifen, Dietilstilbestrol, contraceptive orale, Chinina, Ribavirin etc.

 

În loc de concluzie:
 Sarcina este o perioadă specială care impune multe restricții: alcool, cafea, tutun, droguri, medicamente, însă copilul pe care îl aștepți merită toate aceste „sacrificii. Ideal ar fi să nu folosești niciun medicament pe perioada sarcinii (și nici cât alăptezi), indiferent cât de inofensiv ți s-ar părea. Iar dacă situația o impune, mergi la medicul care te urmărește și care știe că ești însărcinată și ia numai medicamentele prescrise de el.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate