Medicamentele si copiii

Medicamentele lichide
In functie de compozitia acestora, unele trebuie agitate inainte de folosire, iar altele nu. Medicamentele lichide sunt, de fapt, niste amestecuri de substante. La unele, substantele componente se amesteca perfect unele cu altele si ies solutii. In astfel de situatii nu este nevoie sa le agiti.

In cazul altor medicamente, substantele componente nu se dizolva unele in altele si atunci rezulta niste solventi care, in timp, se depun pe fundul flaconului. Acestea trebuie agitate inainte de folosire pentru a se omogeniza lichidul, altfel difera cantitatea de substanta activa de la o doza la alta. Daca uiti sa agiti medicamentul, acesta nu va avea efectul scontat.

Consecintele asupra sanatatii copilului depind si de rolul pe care il are substanta solida din respectivul produs. Daca aceasta este partea activa din medicament, situatia poate fi periculoasa, insa rar este vorba de astfel de situatii. Pe aceste medicamente trebuie sa scrie „A se agita inainte de folosire.

Tetraciclina, interzisa copiilor mici!
Tetraciclinele nu se dau copiilor mai mici de sapte ani (pana la formarea dentitiei definitive) pentru ca strica dintii, mai ales smaltul dentar, iar copiii ajung sa aiba niste dinti colorati galben-brun si foarte multe carii. In plus, administrarea tetraciclinei poate intarzia cresterea oaselor.

Un lucru foarte important in ceea ce priveste administrarea antibioticelor este acela ca tratamentul trebuie urmat in intregime, chiar daca copilul pare sa se simta bine.

Acest lucru este foarte important mai ales in amigdalita, angina. In astfel de boli, tratamentul trebuie sa fie complet chiar daca copilul se vindeca dupa prima zi de tratament, pentru ca daca angina este produsa de un streptococ, cu cat infectiile streptococice sunt mai frecvente, cu atat exista riscul de boli grave ulterioare, cum ar fi reumatismul articular acut sau nefropatia post-streptococica.

Asadar, nu uita ca la copil este foarte important ca tratamentul cu antibiotice sa fie facut complet, adica atat cat a fost prescris de medic (o saptamana, uneori doua, in functie de boala).

Cercetatorii de la Emory Universitys School din Atlanta au descoperit un lucru grav: din 100 de persoane care au in grija copii (inclusiv personal medical), doar 43 sunt capabile sa le dea doza potrivita de medicamente.

Stabilirea dozei potrivite
Pentru a fi sigura ca ii dai copilului cantitatea adecvata din medicament, citeste cu mare atentie prospectul produsului, atunci cand il cumperi. Daca nu intelegi instructiunile, cere-i farmacistului sau pediatrului sa ti le explice.

O modalitate prin care te poti asigura ca ii dai cat are nevoie este sa ai la indemana un instrument potrivit. Adica nu folosi lingurita de bucatarie, ci una cu dozaj special sau o seringa special marcata pentru astfel de scopuri.

In cazul copiilor foarte mici, seringile sunt mai bune decat linguritele, pentru ca astfel esti sigura ca ii administrezi copilului intreaga cantitate de medicamente si o inghite mai usor.

Medicamentele pentru adulti interzise copiilor!
O greseala pe care unii parinti o fac uneori este sa le dea copiilor medicamente recomandate adultilor, pe care nu exista indicatii clare in ceea ce priveste administrarea la copii.

Medicii sustin ca este periculos sa li se dea copiilor medicamente pentru adulti intr-o doza mai mica, pentru ca li se va da o cantitate de substanta activa mult prea mare. Daca pe prospectul produsului nu scrie care este doza potrivita pentru un copil, nu-i da acel medicament.

Cel mic refuza medicamentul
Nu de putine ori copiii nu vor sa ia medicamentele, mai ales daca nu au un gust prea bun. Incearca sa adaugi putin zahar sau suc in seringa sau lingurita. Nu pune medicamentul in sticla cu lapte sau cana cu suc. Daca copilul nu va bea tot lichidul, nu va lua doza de medicamente potrivita.

Daca copilul este suficient de mare ca sa consume mancare solida, ii poti cere pediatrului sa-ti recomande acelasi produs sub forma de tableta, pe care o poti amesteca cu putin iaurt sau cu suc de mere. Nu-l pacali spunandu-i ca medicamentul pe care i-l dai este o bombonica.

S-ar putea ca la inceput sa-l ia mai usor, insa o astfel de tehnica poate fi periculoasa. Daca copilul ajunge langa respectivul medicament si nu esti atenta, se poate hotari sa-l deguste.

Ce medicamente tii in casa?
Nu foarte multe: pentru situatii in care copilul face febra pe neasteptate sunt utile niste supozitoare antifebrile. Nu strica sa ai la indemana si paracetamol si sirop expectorant. Bolile cele mai frecvente la copii sunt racelile, virozele, starile febrile.

Pentru astfel de situatii este preferabil paracetamolul sub forma de tablete, administrat pe cale orala, iar in cazul in care copilul are sub trei ani, pisat intr-o lingurita sau sub forma de supozitoare. si pentru ca am vorbit de medicamentele sub forma de tablete, este bine ca acestea sa fie date copiilor atunci cand acestia au suficienti dinti pentru a mesteca.

Teoretic, orice copil care poate mesteca si inghiti mancare pentru adulti se poate descurca si cu tabletele. Multi parinti prefera sa amestece pastilele cu un lichid, pentru ca sunt mai simplu de administrat.

Daca nu ai mai dat copilului tablete si vrei s-o faci, fii foarte atenta si pune-i la indemana un pahar sau un biberon cu apa pentru situatia in care copilul pateste ceva. Multe dintre medicamentele pentru copii sub forma de tablete se dizolva insa rapid, asa ca riscul ca micutul sa se inece este minim.

Reguli de pastrare a medicamentelor
In ceea ce priveste modul de pastrare a medicamentelor, respecta instructiunile de pe prospect: nu le tine in caldura si fereste-le de lumina!

Daca ai deschis o sticluta cu sirop de tuse, spre exemplu, pentru a preveni alterarea continutului (la temperaturi ridicate, siropul se acreste), tine-o la frigider (in general, siropul are o cantitate de zahar asa de mare, incat nu permite dezvoltarea microbilor, insa este mai sigur sa o pastrezi la rece).

Specialistii mai recomanda ca si pastilele sa fie tinute la temperaturi scazute, in frigider. Incearcasa pastrezi medicamentele in ambalajul original, mai ales atunci cand instructiunile complete nu sunt scrise pe sticla produsului.

Medicamentele care nu se tin la frigider se pun intr-un loc uscat (in nici un caz nu le pune intr-un dulap din baie, pentru ca umiditatea nu le face bine). Nu in ultimul rand, tine medicamentele intr-un loc la care copilul sa nu aiba acces.

Text: Iulia Marin, Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate