Medicul Mihai Craiu, precizări despre hepatita acută în rândul copiilor. Ce se poate face pentru a preveni îmbolnăvirea

Experții în sănătate vorbesc zilele acestea despre cazurile de heptatită severă acută misterioasă în rândul copiilor depsitate recent.  Până la data pe 21 aprilie, Organizația Mondială a Sănătății a raportat 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută înregistrate  în lume la copii cu vârste între 1 lună și 16 ani. Un caz a fost descoeprit și în România, în rândul unei fetițe de 5 ani.

Medicul pediatru Mihai Craiu a făcut o serie de precizări cu privire la această hepatită a cărui virus nu este cunoscut până în present. Medicul spune că acest tip de hepatită este neobișnuit de severă' și a existat chiar și un deces din cauza ei.

Ce știm despre hepatita misterioasă ce ar putea afecta grav copiii? În primul rând știm sigur că specialiștii nu au identificat nici un virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Există dovezi de infecție cu adenovirus, la unii dintre pacienți. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă… Pare neobișnuit de sever acest tip de hepatită, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății ) au avut nevoie de transplant hepatic.

Citește și: Medicul pediatru Mihai Craiu: Ce este bronșiolita și cum afectează copiii

Jumătate din copii s-au vindecat deja. Dar există si un deces…

Evaluarea extrem de minuțioasă făcută de autoritățile de sănătate britanice nu arată legături între cazurile diagnosticate. Nu par să existe focare de hepatită și nici zone de risc crescut. Probabil supravegherea epidemiologică în UK este mai bună decât în alte părți și astfel a apărut, în 5 aprilie 2022, acest semnal din Scoția… OMS nu recomandă evitarea călătoriilor în țările unde au fost descrise cazuri – a transmis Mihai Craiu în mediul online.

Medicul pediatru a făcut și o serie de recomandări pentru a evista infectarea cu acest virus. De asemenea, Mihai Craiu a avertizat părinții să nu administreze paracetamol în exces copiilor care preizintă simptomele acestui tip de hepatită.

Ce putem face?  Să ne spalăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm EXACT doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect.

Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale.

Pentru moment este util să știm să recunoaștem semnele de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) și să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri