Medicul Mihai Craiu spune care este cea mai bună metodă de a desfunda nasul copiilor sub 3 ani care răcesc

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit în mediul online despre o problemă cu care mulți părinți de copii mici se confruntă: nasul înfundat din timpul răcelii.

Cea mai mare problemă a copiilor mici care răcesc este că nu știu și nu pot să sufle nasul și să expectoreze. Medicul Mihai Craiu a explicat într-o postare pe pagina de Facebook de care se ocupă, Spitualul Virtual pentru copii', care este cea mai sigură și eficientă metodă de a desfunda nasul copiilor mici.

„Strategii inutile și chiar periculoase la copiii cu vârstă sub 3 ani'

Pediatrul spune că de cele mai multe ori copiii bolnavi primesc siropuri expectorante, antitusive sau sunt supuși tratamentelor cu aerosoli ce se fac cu ajutrul aparatelor de nebulizat. Dar aceste metode pot fi periculoase, spune medicul, pentru copiii mai mici de 3 ani.

„Ce poate fi făcut, fără frică, în fața unui copil mic, răcit, care are mult mucus, dar nu știe să sufle nasul sau să expectoreze? De obicei, în România, un astfel de copil bolnav primește diverse siropuri expectorante / antitusive sau face aerosoli cu ajutorul unui aparat de nebulizat.

Abordarea poate fi utilă la un copil mai mare, care știe și poate să expectoreze… Sau la boli bine definite, cum ar fi diskinezia ciliară primară sau fibroza chistică, boli în care medicația nebulizată și fizioterapia respiratorie au un rol central. Ambele strategii pot fi inutile și chiar periculoase dacă sunt folosite intempestiv la copiii cu vârstă sub 3 ani.' – a explicat pediatrul într-o postare recentă.

„Cum scăpăm de mucusul aflat în nasul copilului răcit?”

Soluția optimă pentru a înlătura mucusul în exces din nasul copilului răcit este, potrivit lui Mihai Craiu, lavajul nazal.

„Pentru a vă răspunde singuri la dilema „cum scăpăm de mucusul aflat în nasul copilului răcit?” vă rog să faceți un exercițiu de imaginație.

Cum credeți că putem scăpa mai ușor de mizerie când am scăpat pe jos conținutul unei farfurii cu piftie? Folosind aspiratorul sau spălând cu furtunul de apă?!

Asta ca să nu mai zic de riscul de a aspira, odată cu piftia, și bucăți din carpetă, dacă folosim un aspirator foarte puternic și apăsăm bine. La fel este și cu mucoasa nazală…

Remediu natural pentru desfundarea nasului în somn

Revenind la spălatul cu apă… Soluția rezonabilă, cu riscuri minime, este lavajul nazal. Este plin internetul de filme cu testimoniale ale unor părinți sau de materiale profesionale, postate de clinici de pediatrie sau de fizioterapie respiratorie.' – a continuat expertul.

Cum se face lavajul nazal

Medicul Mihai Craiu a mai precizat că lavajul nazal este lipsit de efecte adverse și este cea mai bună variantă pentru desfundarea nasului celor mici.

Nu toți specialiștii sunt mari fani ai lavajului nazal, dar chiar și cei mai sceptici spun că funcționează perfect pentru unii copii și că este practic lipsit de efecte adverse.

Acum știți : la următoarea răceală, dominată de niște muci care nu se elimină ușor, puteți încerca să faceți lavaj nazal. După o bună hidratare a copilului răcit (cu orice lichid, preferabil cu lapte de mamă, acolo unde e posibil) puteți încerca să „spălați” cu blândețe nasul copilului folosind ser fiziologic călduț, administrat cu o seringă dedicată (are un capăt de silicon care se etanșează perfect la fiecare nară). Astfel de seringi sunt eficace și mult mai ieftine decât un nebulizator de ultimă generație.' – a încheiat medicul.

Foto – Pixabay


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri