Meniul din primul an

Nimic nu ne obsedeaza mai mult pe noi, cele devenite mamici, decat hrana copilului: cantarim si socotim fiecare mililitru de lapte si fiecare lingurita. In primul an, cel putin…

Luca, fiul prietenei mele, proaspat aterizat' pe lume, saptamana trecuta, rade' la fiecare masa intre 80 si 100 ml. Asta m-a facut sa retraiesc amintiri dintr-o perioada destul de chinuitoare, cand, la patru luni, fetita mea nu putea fi convinsa sa bea mai mult de 90 ml de formula (am renuntat la alaptat din cauza unei infectii cu salmonella, descoperita dupa 101 investigatii!).

V-am spus aceasta poveste pentru a va aduce aminte ceea ce stiti deja, si anume ca apetitul fiecarui copil in parte este o ecuatie cu multe variabile: greutatea la nastere, starea sa de sana­tate, atmosfera din casa (statistic vorbind, copiii mamelor anxi­oase se hranesc mai prost si au mai multe probleme digestive).
Totusi, pentru fiecare palier din primul an de viata exista niste repere cantitative referitoare la hrana bebelusului.

Astfel:
Prima luna – bebelusul mananca, in medie, 100 ml lapte la masa x 7 mese pe zi. In cazul ce­lor alap­tati, calculul este mai greu de facut, estimarea fiind mai exacta doar dupa ce mama se mulge si verifi­ca exact cat consuma' su­garul;

A doua luna – 120 ml x 6 – 7 mese pe zi se considera o masa indes­tulatoare;

In a 3-a luna – 150 ml x 6 mese pe zi. La sfarsitul celei de-a patra luni de viata, bebelusul se satura cu aproximativ 180 ml de lapte/ formula la masa (x 5-7 mese pe zi);

Din luna a 4-a – lucrurile incep sa se complice: 210-230 ml de lapte/formula x 2-3 mese sunt suplimentate de alte 3 mese solide – dintre care una de fructe si alta de legume (piure, evident).

70% dintre parinti le dau copiilor sa manance la cerere, din primul an de viata si pana la varsta scolaritatii (sursa studiu Unicef). Absenta unui program influenteaza negativ dezvoltarea copilului.

Exista cateva semnale ca bebelusul este gata pentru aventura spre lumea solidelor: poate sta in fundulet, isi sustine fara probleme gatul, misca dintr-o parte in alta capul.

Cerealele din orez raman favo­ri­tele lui la titlul de primele intrate in meniul solidelor, datorita riscului mai scazut de a cauza alergii. Se pot amesteca si cu lapte matern, si cu formula.

Intre 6 si 8 luni: in afara de cele 2 mese x 250 ml lapte/formula, be­be­lusul are nevoie de cel putin trei mese solide, cu piureuri din fructe si legume (evitati mazarea si porumbul), atat gatite la aburi, cat si crude, si cereale.

Nucile, strugurii, stafidele, dar si crenvurstii, prezinta un pericol pentru copii mai mici de 5 ani. La fel si bucatile de morcovi: copiii se pot ineca.

Lunile 8 si 10: rar va depasi nivelul de 250 ml de lapte si va ramane tot cu 2 mese de lapte pe zi. Mai poate manca cereale din etapa 2, amestecuri multicereale (grau, ovaz, orz), covri­gei, biscuiti cu continut redus de zahar, sucuri si piureuri din fructe, 1-2 portii de legume, 1-2 fructe, proteine (piept de curcan, pui, peste, galbenus de ou, branzica de casa), cateva lingurite pe zi.

Lunile 10-12: in meniu are cereale, taitei, biscuiti de tip cracker, sucuri si piureuri din fructe bogate in vitamine C – grepfrut, ananas, portocale, mandarine, 1-2 portii de legume inabusuite sau crude, 1-3 fructe, cateva lingurite de hra­na bogata in proteine.

Sfat – Din cauza preferintei naturale pentru gustul dulce, medicii recomanda sa introduci mai intai legumele si abia apoi fructele. Sa nu ai pretentia ca bebelusul sa manance o farfurie de piure de legume din prima. Putin cate putin, cu lingurita – se recomanda.

Nu te prosti, nu face pe avionasul; cu cat vei face mai mult circ, cu atat mai mari sunt riscurile ca cel mic sa te priveasca suspicios. Legumele vor fi introduse dupa ce bebelusul aceepta ideea de farfurie si lingurita.

Sucuri
Pana nu demult, sucul de mere era primul recomandat pentru introducerea in meniul bebelusului. S-a constatat insa ca acesta este destul de iritant pentru sistemul digestiv ima­tur al bebelusului si cu greu poate fi di­gerat (la fel ca si cel de pere, recomandat de obicei pentru a combate problemele cauzate de consti­patie).

Cel mai prietenos dintre sucuri este cel de grepfrut – produce mai putine crampe sau diaree. Celelalte sucuri de citrice sunt extrem de iritante pentru stomac. Sucurile nu sunt un inlocuitor pentru fructe, nu contin fibre.

Cum calculezi
Alcatuieste un meniu cat mai variat, din care sa nu lipseasca fructe si legume de toate culorile

  1. O portie cereale = 1/2 felie de paine, 1/4 canuta cu cerele, 2 biscuiti de tip cracker
  2. O portie de fructe = 1/4 cana
  3. O portie proteine = 1/4 cana

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton