Meniul bebelușului după primul an

Rata de creștere a juniorului se reduce când se apropie de prima sa aniversare. Dacă în primul sau an și-a triplat greutatea, în al doilea va lua doar între 1,5 kg și 3,5 kg. Acest al doilea an din viața bebelușului este cel mai important moment pentru stabilirea preferințelor alimentare. Ceea ce va începe să îi placă acum îi va plăcea, probabil, tot restul vieții – ne avertizează specialiștii. Uite care ar trebui să fie meniul bebelușului după primul an.

 

  • Dieta juniorului trebuie să fie echilibrată și să fie alcatuită din alimente aparținând tuturor grupelor de alimente, nu doar din grupul lactatelor, pentru a furniza diversele substanțe hranitoare de care are nevoie organismul său.
  • Deficiența de fier este obișnuită la micuții care au trecut de prima aniversare, deoarece ei nu mai consumă cantități mari de formulă sau cerealele fortificate cu fier după ce împlinesc un an. Suplimentarea fierului trebuie continuată, cu avizul medicului, până când bebelușul a îm­­­plinit cel puțin 18 luni.

 

Cât mănâncă un junior

  • În afară de lapte (un copil de peste 1 an bea înca aproximativ 480 ml de lapte) medicii recomandă să calculăm porțiile pentru meniul bebelușului astfel:  pentru fiecare an de viață adăugam 1-2 linguri de hrană.  Astfel, un copil 1 an și jumătate va primi o porție de hrană de 1 lingură și jumătate la o masă, un junior de doi ani va mânca la o masă 2-4 linguri de mâncare, iar un copil de trei ani va avea o porție mai mărișoara de 3-6 linguri de mâncare.

 

Hrana pentru o zi

Medicii au stabilit un meniu minimal, care sa asigure buna creștere a unui copil care a trecut de prima aniversare astfel:

  • 480 ml de lapte (2 căni, patru porții de 120 ml sau patru porții de 1/2-1 cană) sau echivalentul în brânză sau iaurt
  • 60 g de alimente cu proteine și fier (carne sau ou) sau cereale fortificate cu fier;
  • 30 ml de suc de portocale sau alte fructe (nu se recomandă amestecul a mai mult de 3 fructe odată)

Acestea ar fi cantitățile minime de hrană echilibrată, care acoperă nevesarul caloric și nutrițional al unui copil cu o greutate medie, pentru o zi. Cantitatea de mâncare pe care o consumă cel mic va fi stabilită în funcție de nevoile lui specifice și chiar de temperamentul lui (copiii mai dinamici au nevoie, de obicei, de mai mult 'combustibil')

Juniorii nu trebuie îndopați pe principiul 'să pape tot din farfurie'. Ei nu trebuie forțați să mănânce atunci când s-au declarat sătuli, pentru că tocmai acest obicei creează premisele dezechilibrelor alimentare de mai târziu. Mâncarea nu trebuie oferită ca recompensă și nici folosită ca armă de șantaj atunci cand cel mic nu se comportă frumos.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau