Menopauza prematura – simptome, cauze, tratament

Menopauza prematura (insuficienta ovariana prematura) reprezinta pierderea functiei ovarelor, inaintea varstei de 40 de ani (ovarele nu mai produc estrogen in cantitati normale), ceea ce poate duce la infertilitate si la aparitia spontana a menopauzei.

Hotararea momentului nasterii copilului ar fi mai usoara daca am sti cati ani fertili se intind inaintea noastra. Adevarul este ca fertilitatea femeii incepe sa scada spre 30 de ani, iar acest declin incepe sa capete amploare dupa 35 de ani.

Menopauza prematura este prezenta la aproximativ 5% din populatia feminina a lumii. Insuficienta ovariana prematura constituie o cauza relativ raspandita pentru amenoree (10% dintre cazuri).

Diagnosticare

Testul G se poate dovedi foarte util in aceasta privinta. Acest test poata arata cat de bine funtioneaza ovarele unei femei si daca ea isi permite sa mai astepte pana sa ramana insarcinata.

Testul presupune o ecografie care verifica ovarele si un test de sange, pentru a vedea nivelul hormonilor FSH ( de stimulare foliculara) si LH (luteinizant), urmate de administrarea unui spray nazal cu medicament stimulant al hipofizei si de alte teste hormonale in zilele a doua, a treia si a patra ale ciclului menstrual.

Pe de o parte, ecografia transvaginala poate confirma sau nu o sarcina, dar, totodata, poate depista si disparitia foliculilor ovarieni (semn de insuficienta ovariana).

Cauze

-Chemoterapia

-Radioterapia sau alt tratament in zona abdominala sau a pelvisului

-Genetica – femeile care au un risc familial de menopauza precoce sunt mai susceptibile de a avea menopauza precoce

-Ovarele nu au forma normala, iar rezultatul va fi menopauza precoce.

-Boli autoimune – sistemul imunitar al organismului lupta cu bolile in mod normal, dar in cazul bolilor autoimune ataca din greseala ovarele si le impiedica sa elibereze hormoni

-Defecte cromozomiale – anomalia cromozomilor poate provoca menopauza prematura

-Fumatul.

-Infectii- oreionul sau tuberculoza pot interfera cu functia ovariana si pot duce la menopauza precoce
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Fertilitate