Mergeti impreuna la inot!

Invatam lucruri noi!
Experienta acvatica le asigura copiilor o multime de beneficii. Este foarte important ca metodele de familiarizare cu apa sa-i ajute pe acestia sa-si dezvolte sentimentul propriei competente. Cresterea unui copil este cea mai importanta sarcina din viata unui adult, de aceea o crestere „inteligenta este necesara pentru a oferi copilului un start pozitiv in viata.

Gimnastica acvatica nu il invata pe bebelus sa inoate, ci il ajuta sa-si coordoneze miscarile si sa isi dezvolte musculatura si echilibrul. Astfel, majoritatea sugarilor care incep de mici (de la varsta de doua luni) sa practice acest sport, invata sa mearga fara sustinere, de la zece luni.

Acest tip de gimnastica este recomandat, de asemenea, copiilor care sufera de diverse afectiuni neuromotorii, datorita faptului ca, in apa, reinvie reflexele din viata intrauterina si copiii se misca in voie, fara sa mai simta greutatea propriului corp. In plus, gimnastica acvatica ajuta la intarirea sistemului imunitar, la reglarea tulburarilor de alimentatie si a celor legate de somn.

Copiii sunt pregatiti pentru acest sport
Inotul este considerat cel mai complet sport. Acesta are efecte asupra organismului, pe termen scurt, mediu si lung, asupra inimii, muschilor si mobilitatii.

Deoarece in timpul inotului organismul lucreaza in pozitie orizontala, are loc o descarcare a solicitarilor articulatiilor. Din acest motiv, inotul este indicat in eventualitatea in care s-a produs un accident in zona genunchiului, dar si daca o persoana sufera de scolioza (devierea coloanei vertebrale).

Educatia acvatica
Gimnastica sugarului stimuleaza atat dezvoltarea la nivel psihic, cat si dezvoltarea neuromotorie. Insotit, de cele mai multe ori, de mama in aceste activitati, bebelusul se bucura de prezenta acesteia, care il initiaza in diverse jocuri.

In acest fel, este stimulata relationarea dintre cei doi, iar micutul are parte de lucruri inedite:

  • Se bucura de experiente senzoriale si motrice adecvate fiecarui stadiu de dezvoltare;
  • Invata prin joc si prin explorarea mediului acvatic;
  • Se angajeaza intr-o activitate fizica regulata, in compania altor copii;
  • Invata intr-o ambianta sigura si relaxata, supravegheat de parinti si de profesorii de inot;
  • Isi dezvolta simtul autonomiei in apa.

Atentie unde inoti!
Securitatea in cadrul sedintelor de inot este deosebit de importanta pentru copiii de varsta mica si foarte mica. Cu cât copilul este cooptat mai devreme in cadrul unui astfel de program, cu atât mai repede acesta va fi capabil sa construiasca o baza de abilitati si de a se proteja singur.

Parintii sunt primii profesori ai copiilor. Ei le asigura sprijinul emotional de care au nevoie pentru a se simti in siguranta. De aceea, prezenta acestora in cadrul sedintelor este un factor important in asigurarea unui mediu cât mai sigur si lipsit de pericole pentru bebelusi si copiii foarte mici.

Prevenirea si siguranta poate fi asigurata prin supravegherea permanenta a copilului aflat in apa, crearea unui mediu acvatic sigur si asigurarea de asistenta medicala specializata. Odata cu venirea verii, suntem din ce in ce mai tentati sa mergem la stranduri.

Totusi, trebuie sa fim atenti la locul pe care il alegem, pentru ca putem lua diverse boli dermatologice (ciuperci) din apa, daca aceasta nu este schimbata in mod regulat. Este si motivul pentru care, in cazul copiilor, se recomanda inotul in piscine si bazine special amenajate.

Motivul? Clorul cu care este tratata apa acestor bazine diminueaza incarcatura microbiana a acesteia si impiedica aparitia unor afectiuni ale pielii. La mare exista, de asemenea, riscul contaminarii cu ciuperci de piele, dar apa sarata distruge germenii.

Sedintele de inot destinate copiilor trebuie sa includa nu numai elemente care sprijina dezvoltarea psihomotorie, dar si bunastarea psihosociala. Un copil este privit ca un individ unic, caruia ii e permis sa-si stabileasca propriile limite pentru intensitatea si momentul cand vrea sa evolueze.

Text: Lacramioara Tiriblecea; Foto: Max Bolotnikov/Dreamstime

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton