Merisoarele – un adevarat miracol pentru sanatate

Merisoarele sunt un dar al naturii. In afara de gustul lor delicios, sunt foarte bune pentru organismul uman. Datorita numeroaselor beneficii pe care le au asupra sanatatii, unele state din America, considera merisoarele printre putinele superfructe existente în lume.

Merisoarele au fost utilizate ca hrana si ca medicament secole intregi.

Merisorul, originar din America de Sud, este un arbust nu mai inalt de 20 de cm, cu fructe mici si rosii, bogate in zaharuri, acizi, citric si lactic, proteine, vitamine, dar si uleiuri si saruri minerale, care au darul de a intari imunitatea, au efecte antiinfectioase si protejeaza rinichii.

Merisorul creste si la noi, in zona de munte, si rezista la temperaturi extrem de scazute, iar daca-i consumi fructele si frunzele vei deveni si tu la fel de puternica si te vei bucura de o imunitate ridicata.

Cum consumi merisoarele

In general, medicii recomanda consumul de suc sau ceai de merisoare, dar le poti consuma si sub forma de tablete sau fructe uscate.

3 pahare cu suc de merisor pe zi pot reduce nivelul de risc cardiac, datorita proprietatilor antioxidante ale fructului, care sporeste nivelul de HDL (colesterol bun).

Fructele se consuma proaspete, dar nu mai mult de 100 gr. pe zi, in 2 reprize, a cate 50 gr. inainte de masa. Se pot si usca si folosi apoi asa cum se folosesc stafidele, dar nu mai mult de 50 gr. pe zi.

Nu se recomanda consumarea merisorului în timpul sarcinii.

Ce beneficii au?

Foarte bogate in tanini (substante antibacteriene si antimicotice) si in flavonoide (substante cu efect antioxidant), frunzele si fructele merisorului sunt utile in tratarea tuturor formelor de infectii reno-urinare.

Restabilesc nivelul normal al colesterolului.

Compusii chimici din merisoare blocheaza actiunea bacteriilor si astfel se previn infectiile.

Previn caderea dintilor.

Ajuta la eliminarea kilogramelor in plus.

Acizii organici continuti au proprietatea de a reduce depozitele de grasime.

Intareste dantura si sistemul osos.

Sunt antibacteriene

Sunt antibiotice naturale

Ofera energie

Fructele de merisor contin o cantitate uriasa de antioxidanti, recunoscuti ca si aparatori ai organismului in lupta radicalii liberi, cauzatori de cancer si alte boli degenerative.

Ajuta in tratarea reumatismului si a bolilor renale.

Vindeca tusea, ranile.

Sunt o buna vitamina in lupta cu anemia

Ajuta in tratarea tuberculozei pulmonare.

Precautii in utilizarea merisoarelor

Aciditatea mare a merisoarelor poate provoca deranj la stomac, diaree sau reflux gastro-esofagian.

 

Text: Iulia Sandu

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport