Metode de a naste

Pe tot parcursul sarcinii, daca totul de curge normal si nu sunt probleme, te tot gandesti care este cea mai buna si mai sigura metoda de a naste, atat pentru tine cat si pentru bebelus.

Desigur ca totul depinde de ce se intampla in ultimele saptamani de sarcina, daca bebelusul este asezat cum trebuie si nu exista alte complicatii si ai libertatea de a alege cum nasti sau daca exista probleme si atunci vei fi obligata sa faci cezariana.

Daca ai putea alege, iata care sunt variantele:
Nasterea naturala, fara medicamente. Ai fi uimita sa afli ca intr-o perioada in care cezariana a devenit o moda', unele femei aleg aceasta nastere, practicata in vremurile stravechi.

Pentru a avea o nastere usoara este important sa nu o privesti ca pe un moment de stres si tensiune, ci ca pe ceva firesc.

In cazul nasterii fara medicamente, poti alege sa nasti acasa, asistata de o moasa. De obicei, moasele lucreaza in colaborare cu un obstetrician, pe care il poate contacta in cazul in care apar complicatii.

Nastere vaginala, cu anestezie epidurala
Aceasta este optiunea la care apeleaza cele mai multe femei, pentru ca pot naste pe cale naturala, insa durerile sunt ameliorate.

Aceasta nastere poate cuprinde si provocarea travaliului cu ajutorul hormonilor sintetici (inducerea nasterii), epiziotomia (incizia care mareste orificiul vaginal), expulzarea fatului cu ajutorul forcepsului sau a vaccumului extractor.

Cezariana
In aest caz, bebelusul se naste printr-o operatie programata sau ca rezultt al unei urgente intervenite in timpul nasterii naturale.
Aceasta se poate face cu anestezie locala si in acest caz vei fi constienta pe toata perioada operatiei si iti vei vedea bebelusul imediat dupa nastere, sau cu anestezie generala.

Desi cezariana este preferata de multe femei, pentru ca le scuteste de durerile nasterii, acesta nu trebuie privita cu usurinta, deoarece este o operatie chirurgicala majora.

Operatiile chirurgicale sunt insotite de riscuri, cum ar fi cheguri de sange si infectii, iar tu trebuie sa te recuperezi in urma operatiei si in acelsi timp sa ai grija si de nou-nascut.

Nasterea subacvatica
Sunt clinici in Romania, private bineinteles, care ofera optiunea de a naste in apa. Acest tip de nastere este tot una naturala, ce se realizeaza adesea fara epidurala.

Apa are un efect calmant si astfel durerile pot fi atenuate.
Principalul avantaj al nasterii in apa, pentru copil, este evitarea unui soc, pentru ca micutul vede lumina zilei intr-un mediu similar celui din uterul matern.

Tehnica Leboyer
Obstetricianul francez, Frederick Leboyer, autorul cartii Nasterea fara violenta', cerde ca bebelusii ar trebui tratati mult mai delicat la nastere si imediat dupa. Astfel, el promoveaza iluminatul onscur si reducerea zgomotului in sala de nasteri.

Teoria lui este aceea ca bebelusii nu ar trebui supusi unor tehnici inutile, cum ar fi aspirarea nazala sau curatarea ochilor cu picaturi cu nitrat de argint imediat dupa nastere, ci pus pe abdomenul mamei pentru a facilita apropierea.

El este de parere ca nu trebuie taiat cordonul ombilical decat la 5 minute dupa nastere, iar apoi micutul trebuie pus in apa calduta pentru a facilita trecerea din uter in lume.

Travaliul si nasterea nu trebuie sa fie un proces violent pentru mama, ci un eveniment care sa o imbogateasca spiritual si sa o implineasca.
Aceasta abordare se refera la imbunatatirea nasterilor din spitale, la faptul ca atat mama, cat si bebelusul trebuie tratati mai bland.

Text: Dana Puscoci
Sursa: Ghidul complet al sarcinii si al nasterii', Ed. Niculescu
Foto: Dreamstime.

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton