Cum previi și tratezi mici accidente

Cele mai multe accidente nu se petrec atunci când copiii sunt la grădiniță sau cu bunicii, ci pe tura noastră, în weekend. Ieșirile la iarbă verde se pot termina cu o fugă la spital, dacă nu suntem atenți. Uite cum să eviți mici accidente de weekend și cum să acționezi în caz de urgență.

Copiii pot aluneca, se pot taia, arde sau pot fi intepati de o insecta pe care incearca in zadar sa o prinda. Este important ca in astfel de cazuri parintii sa nu dramatizeze situa­tia, pentru a nu speria si mai tare copilul. In cazurile in care este vorba de un accident mai serios, dupa acordarea primului ajutor, copilul trebuie dus de urgenta la medic.

Plăgi

Mai intai, spala-ti bine mainile cu apa si sapun, apoi rana propriu-zisa. Ai grija sa indepartezi resturile de pamant, pietris sau sticla, dupa care aplica un dezinfectant local, cu ajutorul unei comprese sterile.

Rana se curata dinspre interior spre exterior. La sfarsit, aplica un pansament fixat cu ajutorul unor plasturi, pentru a proteja rana si a preveni infectarea acesteia. Dupa ce se acopera cu o crusta autoprotectoare, plaga poate fi lasata libera, sa se cicatrizeze.

Vânătăi, contuzii

Daca vanataia se afla in zona articulatiilor, este bine sa te asiguri ca nu este entorsa si nici fractura. Daca banuiesti ca e vorba despre unul dintre aceste cazuri, imobilizeaza membrul lezat, ca sa previi agravarea leziunii, pune gheata chiar langa aceasta si mergi cu copilul la cel mai apropiat spital.

Fie ca este vorba de un simplu cucui sau de o contuzie pe corp, nu la cap, este bine sa pui ceva rece pe zona afectata de lovitura, dupa care poti sa aplici o crema pe baza de extract de arnica.

Arsuri

Copiii trebuie supravegheati in mod special atunci cand se afla in preajma unui foc, deoarece au pielea mult mai sensibila decat cea a adultilor.

Arsurile sunt de trei feluri, in functie de gravitatea lor. Arsurile de gradul intai sunt superficiale si au ca simptom o piele tensionata, calda si rosie in zona afectata. Este bine sa lasi sa curga apa rece pe arsura timp de cinci-zece minute, pentru calmarea durerii.
In cazul arsurilor de gradul doi apar mici basici, pe care nu trebuie sa le spargi, fiindca se pot infecta.

Ca sa previi infectarea, aplica un antiseptic local pe zona respectiva. Arsurile de gradul trei se intind pe o suprafata mai mare a corpului si necesita interventia in regim de urgenta a unui medic de specialitate.

Așchii sub piele

Spala locul cu apa si sapun, dezinfecteaza o penseta cu alcool de 90° sau in foc si cu ajutorul ei scoate aschia.
Asigura-te ca nu au mai ramas bucati mici, care pot fi sursa unei infectari a ranii respective. Ai grija ca nu cumva, din greseala, sa introduci mai adanc aschia in carne si sa faci imposibila scoaterea ei.

Înțepături de insecte

 
In cazul tantarilor se recomanda folosirea unor creme speciale, care sa reduca disconfortul si mancarimea. Atunci cand este vorba de albine sau viespi, trebuie sa scoti acul cu ajutorul unei pensete, apoi sa dezinfectezi rana si sa aplici un pansament. In acelasi timp, este importanta administrarea unui antihistaminic, pentru prevenirea reactiilor alergice.

Important!

  • Atunci cand plecati accidente2intr-un weekend prelungit sau in concediu, din bagaje nu trebuie sa lipseasca trusa medicala, care sa contina: termometru, rivanol, alcool medicinal, leucoplast, vata, fasa, algocalmin (tablete si fiole).
  • Atunci cand copilul se loveste si se alege cu o rana deschisa, este bine sa ii faci un vaccin antitetanos.
  • Supravegheaza-ti cu atentie copilul atunci cand se joaca in apropierea unei sosele, a unei piscine, a feres- trelor sau a focului.

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton