Mici accidente de vacanta

Taieturi, ciupituri, intepaturi de insecte sau arsuri… Nicio vacanta nu e lipsita de peripetii, asa ca mai bine e sa fii pregatita pentru neprevazut.

Fii pregatita sa intervii Un ciob de sticla pe plaja, o albina care tine mortis sa-ti pedepseasca fiul sau fiica prea iscoditori… ori o leapsa cu tati prea aproape de gratarul incins … Vacanta planuita in amanuntime sta si sub semnul micilor accidente.

Pastreaza-ti calmul si apeleaza la solutii simple, fara a da amploare lucrurilor. Iar daca vrei sa fii mai bine pregatita, nu uita sa iti faci o trusa de prim-ajutor.

In ea vei tine cateva medicamente (antinevralgic, paracetamol, plus medicamente pentru deranjamente la stomac, un atihistaminic), un dezinfectant (spirt sau apa oxigenata), plasturi, bandaj (fasa sterila), o forfecuta, o penseta, spray antiinsecte si o crema-tratament pentru arsuri, un tub de unguent de galbenele.

Ce poti face daca…

A dat peste o tufa de urzici? Basicutele de la suprafata pielii sau roseata si usturimea intensa (subliniata prin tipete) sunt dovada ca asa e.

Usturimea va trece repede (maxim doua ore), dar daca vrei sa calmezi senzatia de arsura a copilului, poti folosi un unguent de galbenele, dupa ce ai spalat in prealabil locul cu apa rece. Peste o tufa de urzici e posibil sa dea si in parc, unde nu ati venit inarmati cu trusa de prim-ajutor.

S-a taiat? Daca nu e o taietura prea adanca, dezinfecteaza cu apa oxigenata (nu cu spirt), apoi da tot cu un unguent de galbenele si bandajeaza locul. Pentru rani adanci insa, va trebui sa ajungi la un cabinet de urgente, mai ales daca sangereaza incontinuu, pentru ca marginile ranii sa fie cusute.

Unguentul de galbenele e bun la toate: el te va ajuta si daca cel mic s-a ars la soare sau din pricina gratarului, a focului de tabara etc. O arsura minora poate fi calmata cu ajutorul alifiei, insa nu uita ca o arsura mai grava cere prezentarea imediata la un spital sau la un punct de prim-ajutor.

Un pic de venin

Poate ca in Bee Movie albinele sunt haioase, dar in viata reala, pot crea probleme serioase. Pentru o intepatura de albina, prima grija va fi sa scoti acul lasat de insecta sub piele. Acest ac minuscul are atasat de el un saculet cu venin, care poate fi, ore in sir, sursa necazurilor.

Nu stoarce insa zona afectata ca pe un cos: acul nu va iesi in acest fel, ba, dimpotriva, actiunea va face mai mult rau, imprastiind veninul sub piele. Cea mai buna metoda e sa folosesti o penseta. Spala apoi pielea cu apa si sapun sau, daca nu ai la indemana, foloseste spirt pentru a dezinfecta zona.

Aplica pe zona inrosita o compresa cu apa rece. Daca stii ca micutul tau are reactii alergice, e bine sa-i dai si un antihistaminic. Daca e intepat in limba, fuga la spital!

Raul de masina

Da-i copilului sa manance ceva usor inainte de plecare. Nu ii da sucuri carbogazoase si imbraca-l comod. In masina, ai grija sa stea cu fata spre sensul de mers, tine deschis un geam, atat cat sa nu se faca curent si sa aveti si aer proaspat.

Nu permite sa se fumeze in masina si nu va dati cu parfum inainte de plecare. Roaga-l pe sofer sa evite manevrele bruste si faceti pauze dese (cam la o ora si jumatate), pentru a va dezmorti si a lua aer curat.

Toxiinfectiile alimentare

Semnele unei toxiinfectii alimentare apar, in general, intre 2 si 48 de ore de la consumarea unui aliment contaminat: febra cu frisoane, varsaturi, colici, diaree.

Daca simptomele sunt grave, copilul trebuie dus imediat la medic. La forme mai usoare: ceaiuri, supa strecurata si apa plata multa (pentru combaterea deshidratarii). O toxiinfectie usoara dureaza una, maxim doua zile.

Text: Arhiva Edipresse;
Foto: Shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton