Micii golanei: „Esti un prost!”

Iar pe de alta parte, nu au ajuns la gradul de maturitate la care sa stie ca este bine sa tina comentariile negative pentru ei. In plus, la aceasta varsta, grupul este foarte important, iar un comportament mai dur ii asigura copilului un loc fruntas in gasca.

Cum sa reactionezi:
– De fiecare data cand spune cuvinte urate, cere-i sa explice intelesul lor (nu-l va cunoaste). – Daca stie ce inseamna, intreaba-l daca acel cuvant caracterizeaza cu adevarat persoana careia i l-a adresat si daca are dovezi in acest sens.

– Intreaba-l cum ar fi putut sa isi exprime altfel sentimentele decat folosind cuvintele nepotrivite.
– Ignora-i comportamentul, daca exprimarea nu este foarte agresiva. Primul scop al copilului-golan e sa atraga atentia.

Cateva feluri in care poate reactiona la rautatile altora:
1. Sa se apere, ferm
2. Sa roage politicos
3. Sa foloseasca umorul
4. Sa o ia ca pe un compliment
5. Sa pretinda ca nu-i pasa

Pentru fiecare situatie exista o solutie de iesire. Invata-l sa se descurce singur folosind una sau alta dintre metode, in functie de situatie. Si mai spune-i un lucru, care ii va folosi si mai tarziu in viata si pe care ar trebui sa ni-l repetam si noi mai des: lucrurile au importanta pe care le-o dai.

Copiii preiau in cele mai multe dintre cazuri modelul folosit de parinti, spun specialistii.

La scoala sunt chemati parintii lui A: baietelul vorbeste foarte urat, injura, scuipa, loveste cu pumnii si picioarele. Mama „paratului este revoltata: la ei in familie nu se vorbeste asa si nici unul dintre parinti nu este agresiv fata de copil.

Tatal o sustine in afirmatii. Dupa un timp de la aceasta sesizare, tatal, in fata portii de la scoala, furios ca o alta masina i-a blocat autoturismul, da un adevarat recital de injuraturi si bate cu pumnii in masina care l-a blocat.

Va recunoasteti in acest comportament? Multi dintre parintii care isi duc copiii la psiholog nu realizeaza ca ei poarta vina. Este mai simplu sa ii acuzam pe altii de comportamente gresite, pe care le preiau si copiii nostri, decat sa le recunoastem la noi, chiar daca apar foarte rar.

In privinta violentei fizice, atat timp cat nu este vorba despre ADHD (hiperactivitate si deficit de atentie) sau de tulburare de conduita de tip agresiv (pentru diagnosticarea carora este nevoie de psiholog), metodele de consiliere bazate pe discutii dau roade.

Consultant: Cristiana Haica, Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 6 - 7 ani