Micile „afectiuni” ale colectivitatii

Primele zile de scoala pot aduce, pe langa alte probleme de adaptare, si diverse neplaceri cauzate de intrarea celui mic intr-o colectivitate.

Cele mai multe dintre ele sunt afectiuni usoare, dar desigur ca primul lucru pe care doresti sa-l faci este sa ii alini durerea si disconfortul.

Cu totii stim foarte bine ca extrem de putine sunt medicamentele care sa nu aiba efecte secundare. De aceea nu te gandi imediat la pastile atunci cand este vorba de „micile afectiuni ale colectivitatii, afectiuni pe care le poate contracta si copilul tau odata cu inceputul scolii.

Cu atat mai mult cu cat atunci cand este vorba de cei mici, nu strica sa faci dovada unei duble precautii. Unele dintre micile suferinte ale copilului pot fi inlaturate mai eficient si mai sigur cu infuzii si ceaiuri naturale decat cu medicamente.

De multe ori, chiar si medicii recomanda astfel de remedii: gargara cu infuzie, ceaiuri de plante, bai, impachetari naturiste… Este insa important sa nu omiti un lucru: cel mai bine este ca un copil de varsta mica aflat la primul contact cu colectivitatea sa fie consultat prima data de medic.

Starile febrile
Febra este una dintre reactiile de aparare a organismului impotriva infectiilor. Unii specialisti afirma ca nu ar trebui combatuta decat daca depaseste valoarea de 38,5 – 39ºC. Totusi, este bine sa iei masuri daca observi ca cel mic suporta greu temperatura.

Du imediat copilul la medic daca febra nu cedeaza in ciuda masurilor luate sau apar simptome ca: dureri puternice de cap, greata, sensibilitate la lumina, eruptii pe piele (poate avea o boala contagioasa, de exemplu, varicela), respiratie ingreunata.

O febra usoara, lipsita de manifestari ingrijoratoare poate fi invinsa cu cateva remedii simple:

  • Da-i copilului cat mai multe lichide;  
  • Cand febra este foarte mare trebuie imediat luate masuri de scadere a acesteia. Pregateste un amestec din 200 ml apa rece, 150 ml spirt medicinal si 150 ml otet. |nmoaie 6 – 7 bucati de tifon ceva mai mari in acest lichid, stoarce-le si pune-i comprese pe frunte, pe ceafa, la incheieturile mainilor si infasoara-i labele picioarelor.
    Mentine compresele 10 minute, iar dupa 20 – 30 de minute repeta procedeul. Efect rapid are si baia cu apa calduta: umple cada si tine copilul in apa cateva minute;  
  • Ceai de busuioc. Ideala ar fi utilizarea sa sub forma de macerat la rece pentru a beneficia de uleiurile sale volatile: se pune o lingurita de flori intr-o cana cu apa rece, se lasa sa stea 6 ore, apoi se da un clocot si se strecoara. Da-i copilului sa bea cate o jumatate de cana ori de cate ori este nevoie (nu mai mult de 3 cani pe zi);  
  • Infuzie din flori de soc. Infuzie din o lingurita de flori de soc (in loc de soc se poate utiliza isopul) la o cana de apa fiarta. Se acopera vasul pentru 15 minute, apoi se strecoara si se indulceste cu miere. Copilul poate bea cate o jumatate de cana la fiecare 2 – 3 ore (nu mai mult de 3 cani pe zi).

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton