De ce copilul trebuie să ia micul dejun în fiecare zi

De multe ori dimineața suntem grăbiți și ne gândim la lista cu tot ce avem de rezolvat în ziua respectivăși uităm cât este de important să luăm micul dejun în fiecare zi. Însă trebuie să ne aducem aminte să ne bucurăm de dimineață și să luăm împreună micul dejun în fiecare zi. De ce?

De ce sa luăm micul dejun în fiecare zi

Primul motiv este acela că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, care ne aduce cca 30% din necesarul de energie și nutrienți ai zilei. Iar pentru cei mici, ca și pentru noi, e important să aibă trei mese principale și două gustări pentru crește armonios și a preveni supraalimentarea, carențele nutriționale și/ sau obezitatea.

Copiilor preșcolari și școlari li se recomandă să consume două-trei porții de lapte și produse lactate pe zi (o porție de lapte însemnând o cană de lapte), pentru a le asigura necesarul zilnic de de calciu, fosfor și proteine. Organismul copilului necesită nutrienți de calitate pentru o creștere și dezvoltare armonioasă, dar există studii în care s-a constatat că alimentația copiilor între 3 și 6 ani este deficitară în principal în calciu și fier.

Necesarul zilnic de calciu

Fără a asigura necesarul zilnic de calciu, de 800 mg, există riscul de apariție a rahitismului și respectiv a hipocalcemiilor. De aceea, la nivel european se recomandă informarea părinților, a cadrelor didactice și a copiilor privind alimentația echilibrată optimă din punct de vedere nutritional, pentru menținerea stării de sănătate.

Deoarece laptele este o sursă importantă de nutrienți esentiali, a fost prima propunere a Uniunii Europeane, de aliment subvenționat,  pentru a se oferi copiilor din grădinițe și școli ca gustare, în vederea prevenirii afecțiunilor determinate de carența de calciu', ne recomandă Prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.

Stil de viață echilibrat

micul dejun in fiecare zi

Al doilea motiv este că bunele obiceiuri ale unui stil de viață echilibrat se învață în familie din primii ani de viață. Din păcate, cercetările ne demonstrează că ne pierdem bunele obiceiuri de a lua micul dejun în fiecare dimineață împreunăcu familia. Astfel, conform unui studiu Tetra Pak, producătorul de ambalaje de carton pentru lapte, produse lactate și sucuri, și realizat in 2011 în rândul consumatorilor urbani la nivel național, numai 43% dintre români iau micul dejun zilnic sau aproape zilnic acasă, jumătate dintre ei având copii pe care astfel nu îi învață că e sănătos și important să ia micul dejun.

Dintre acești consumatori, persoanele active au cele mai mici procente (38% dintre cei de 18-24 de ani și 39% dintre cei de 25-34 de ani). Obiceiul de a lua micul dejun nu este influențat de existența unui copil în familie, deoarece doar 50% dintre cei care iau micul dejun frecvent (zilnic sau aproape zilnic) au copii.

Consumul de lapte în România

În plus, comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, consumul de lapte în România este unul dintre cele mai scăzute – doar 32 de ml de lapte ambalat pe zi, de persoană în condițiile în care Societatea de Nutriție din România recomandă două-trei porții de lapte și derivate pe zi, o porție de lapte însemnând o cană de lapte (Ghidul Pentru Alimentația Sănătoasă).

Rolul familiei pentru încurajarea obiceiurilor alimentare echilibrate

De aceea, specialiștii pun accent pe rolul familiei pentru încurajarea obiceiurilor alimentare echilibrate, consumul zilnic de lapte fiind unul dintre acestea. Laptele trebuie să fie ambalat deoarece acesta este steril, adică a fost controlat sanitar-veterinar și, prin procesul de ambalare la temperatură înaltă, toți potențialii germeni au fost distruși fără afectarea compoziției laptelui.

Acest articol face parte din campania educațională Laptele, aliatul creșterii echilibrate a copiilor preșcolari și școlari', inițiată de Tetra Pak, prin care sunt încurajate obiceiurile alimentare care contribuie la creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor. In plus, elevii din clasele 0-VIII pot să se bucure de jocul educativ online Tinutul laptelui'. Mai multe detalii pe www.laptescolar.ro

Foto: Shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton