Micul incapatanat

Varsta critica
O prima perioada „de opozitie este intre varsta de 3 si 5 ani, cand refuzul reprezinta modul sau de a-si afirma personalitatea. Aceasta este perioada cand se detaseaza de restul lumii, cand isi da seama ca el este o individualitate diferita de persoanele din jurul sau.

Incapatanarea poate reaparea la 12 – 13 ani, cand adolescentul simte nevoia sa se desprinda de familie. El vrea sa se afirme social si se confrunta cu o serie de noi necesitati. Apare nevoia de a iesi cu colegii si prietenii, vrea sa castige mai multa independenta, are nevoie de miscare.

Sau, dimpotriva, doreste sa fie lasat in pace, sa stea singur in camera lui si sa mediteze. Acum, copilul este extrem de sensibil la critici, observatii, interdictii sau umilinte. Atmosfera din familie devine tensionata.

Explicatia este, de fapt, una biologica. La aceasta varsta (pubertate) creste excitabilitatea sistemului nervos sub influenta invaziei de hormoni sexuali. La unii copii, aparitia primelor semne de maturizare sexuala coincide cu cresterea indarjirii si a acceselor de nemultumire.

Ce atitudine adopti?
Dupa ce ti-a trantit un „Nu hotarat, copilul asteapta o reactie din partea ta. Fii calma si nu ceda in ce priveste regulile pe care trebuie sa le respecte (ora de culcare, igiena, lectiile).

Desigur, trebuie sa fii ingaduitoare daca intr-una din zile mananca cu mana sau nu o saluta pe vecina. Dar nu ceda tot timpul, caci iti va prinde punctul slab si va profita.

– Chiar daca tu fixezi regulile, nu le face inflexibile. Cand e posibil, lasa-l pe el sa ia decizii (ce sa imbra-ce, ce sa-i citesti, ce joc sa jucati). Asa il ajuti sa inteleaga ca are un cuvant de spus in anumite situatii, dar ca in altele trebuie sa-i asculte pe cei mari. Un mic santaj poate fi util: „Uite, eu m-am jucat cu tine ce ai vrut, acum ma asculti tu pe mine.

– Pedepseste-l bland, dar nu abuza de aceste restrictii: „taie-i desertul, nu-i da voie la televizor sau la joaca.

– Lauda-l cand a fost ascultator sau a reusit sa faca ceva singur. Ofera-i o bombonica, o prajitura sau, pur si simplu, spune-i: „Ai reusit! – Ajuta-l sa-si exprime dorintele si nemultumirile si invata-l sa-si apere punctul de vedere fara sa-i jigneasca pe altii.

– Daca e singurul tau copil si toti cei din jur ii fac pe plac, il poti vindeca ducandu-l la gradinita.
– In plina „criza de personalitate nu-i da atentie, ci lasa-l sa se linisteasca singur. Se va mai revolta o data, de doua, de trei ori… apoi va intelege ca asa nu te impresioneaza si nu obtine nimic. Paraseste camera si ocupa-te de altceva. Cu alte cuvinte, ignora-l.

Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie