Mihaela Bilic: Diversificarea nu trebuie să înceapă cu suc din fructe! „Este greșit!”

Mihaela Bilic spune că diversificarea alimentației copiilor nu ar trebui să înceapă cu sucuri din fructe. Celebrul nutriționist a explicat, în cadrul unui interviu, că sucurile din fructe nu sunt altceva decât apă cu fructoză, iar această combinație duce la apariția steatozei hepatice, adică o acumulare de grăsime în exces la nivelul țesutului hepatic.

„Fructele, indiferent sub ce formă, sunt desert”

„Este greșit, iar americanii și-au recunoscut recent greșeala. Sucul de fructe la copii este apă cu fructoză, care determină steatoza hepatică, creștere în greutate și grăsime pe burtă. Un pahar de fresh egal un pahar de bere. Prin urmare, când copilul este micuț, consumă fructe pasate – sub formă de piure, iar apoi trebuie lăsat să le mănânce cu tot cu pulpă.

Atenție! Fructele, indiferent sub ce formă, sunt desert. Niciodată un piure de fructe nu este o masă principală. Tocmai de aceea, cunoscându-se preferința celor mici pentru gustul dulce, din nefericire, toate alimentele pentru copii conțin și fructe. Noi, ca părinți, nu trebuie să cultivăm acest gust, pentru că astfel îi exagerăm această preferință pentru gustul dulce.' – a precizat Mihaela Bilic, pentru totulpentrumame.ro.

Tot despre consumul fructelor în rândul copiilor, Mihaela Bilic a mai precizat că ele sunt sănătoase, dar părinții nu trebuie să uite că sunt un deșert, așadar nu trebuie oferite în exces.

„Sunt sănătoase, dar să nu uităm că sunt un desert. Este un lucru cu care și noi ca adulți avem dificultate în a-l digera, nerealizând, că de aici vine problema, considerăm că dacă sunt mai multe, e mai bine. Că ne gândim că au vitamine, minerale și atunci ce rău ar putea să ne facă un fruct? Dacă e vorba de un fruct, nu e nicio problemă, dar cantitatea face diferența, ca în orice alt lucru din viața noastră.

Din păcate, noi nu mai avem noțiunea de fruct sezonier și de fructe mâncate din când în când. Nu știu de ce, poate și din cauza nutriționiștilor și a mesajelor lor, că sunt puse laolaltă cu legumele. Și fiecare dintre noi trage concluzia că trebuie să mâncăm fructe în fiecare zi. Noi, din toamnă până se termină gutuile și prunele și până când apar cireșele, în iunie, ar trebui să nu avem niciun fruct în alimentație. Nu cred că există o persoană care să nu mănânce șase luni fructe.

Mihaela Bilic: „Prea multă carne duce la obezitate în rândul copiilor!'

Fructele au apă, au vitamine, minerale, dar au fructoză. Fructoza este un zahăr natural. Ea nu poate fi consumată de corpul nostru, nicio celulă nu metabolizează fructoza. Toată fructoza pe care o consumăm se duce în ficat și, din păcate, ficatul face din ea grăsime. Grăsime pe abdomen, grăsime de rezervă. Deci fructoza este un ingredient în viața noastră dulce, plăcut, pentru care nu avem sațietate, așa a vrut natura, să mâncăm multe fructe, pentru că din ele ne îngrășăm repede precum ursuleții.

„Un pahar cu fresh este ca un pahar cu bere”

Fructoza este materie primă pentru îngrășat, e ca un fel de bază pentru îngrășare rapidă. Există obezitate infantilă, steatoză hepatică, ficat precum cel al alcoolicilor la copiii sub 5 ani din sucul fresh pe care mama lor îl folosește ca să bifeze acest consum zilnic de fructe.

Lăsați copiii să mănânce fructele așa cum sunt ele întregi, mestecându-le, bazându-vă pe faptul că, poate, ei se vor plictisi și nu vor mânca zilnic. Nu faceți din asta o tragedie. Trebuie să înțelegem că un pahar cu fresh este ca un pahar cu bere, exact la fel se comportă în organism. Fructoza aceea fermentează în ficat și se transformă în alcool.

Cel mai bine nu-i învățați pe copii să bea altceva decât lapte și apă, iar dacă mînâncă fructul, să-l mănânce mestecându-l. Fructul este cel mai sănătos deșert, dar se mănâncă precum desertul, pentru plăcerea gustului.' – a explicat Mihaela Bilic, în cadrul podcastului „Trăiește sănătos, cu Simona'.

Foto – Facebook


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri