Mihai Craiu, despre cum apare boala mână-picior-gură în rândul copiilor. Simptomele la care trebuie să fie atenți părinții

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit în mediul online una dintre afecțiunile des întâlnite în rândul copiilor, care dau mari bătăi de cap părinților. Este vorba despre sindromul sau boala mână-picior-gură.

Boala mână-picior-gură este o infecţie virală contagioasă, care apare frecvent în rândul copiilor de până în șase ani. Afecțiunea este cauzată de un enterovirus și se caracterizează prin erupții veziculare la nivelul gurii, a mâinilor și picioarelor. Boala se poate transmite ușor de la un copilla altul, atât pe cale orală (tuse, strănut), dar și prin contactul direct cu obiectele contaminate. 

Medicul pediatru a relatat pe rețelele de socializare că boala apare mai ales în sezonul cald și este cel mai des întâlnită în rândul preșcolarilor care merg în colectivitate. Mihai Craiu a vorbit pe larg despre această afecțiune, explicând cum apare, cât timp este contagioasă și cât ține.

Boala începe ca toate virozele cu febră și gât roșu. Uneori apar leziuni ulcerate pe mucoasa bucală, pe limbă, pe gingii. Aceste eroziuni sunt foarte dureroase și duc la sialoree (curge saliva din gură), fapt ce crește riscul de contagiune în creșă/grădiniță.

Contagiozitatea este de circa 7-10 zile, motiv pentru care un astfel de caz trebuie izolat la domiciliu.

Erupția tipică pe mâini și picioare apare după ce copilul este febril de 1-2 zile. Vom observa pe piele pete roșii (macule), unele vezicule (ca niște perluțe mici, cât boabele de orez, cu lichid limpede) sau pustule (vezicule cu lichid purulent).

Ce a descoperit o femeie gravidă după ce și-a făcut un RMN

Uneori erupția este și pe membre sau pe corp, dar aproape în toate cazurile e localizată pe palme, plante și în gură, de unde și numele bolii”– a transmis Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spațiul virtual pentru copii', pe care o admnistrează.

Despre tratament, pediatrul spune că se pot folosi antitermicele. Sub nicio formă, atenționează Mihai Craiu, copiilor nu trebuie să li se dea antibiotice în cazul acestei afecțiuni. De asemenea, medicul mai recomandă izolarea copilului timp de o săptămână după debutul bolii.

„De obicei copiii pot fi tratați acasă cu antitermice (paracetamol și/sau ibuprofen), soluție/gel de afte bucale și multe lichide. FĂRĂ ANTIBIOTICE!!!

După vindecare se poate observa descuamarea pielii și rareori și căderea unghiilor (onichomadesis). Până la urmă boala trece singură…

Vă rog să nu utilizați antibiotice și nici să duceți în spații comune copilul timp de o săptămână.”

Foto – Facebook


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri