Minunatele fructe de vara

Te-ai plictisit sa mananci numai banane si mere? Din fericire, acum ai alternativa: fructele de vara. Caise, piersici, pepene, cirese. Nu sunt doar o incantare pentru simturi, ci si o comoara pentru sanatate.

Caise
Dintre toate fructele, caisa contine cea mai mare cantitate de vitamina A.

De fapt provitamina A, pe care organismul o transforma in vitamina A.

Doua caise mici furnizeaza 3 – 4 mg de provitamina A, adica ceva mai mult de jumatate din necesarul zilnic al unui adult si este o sursa remarcabila de magneziu, fosfor, fier si calciu.

Gratie continutului ridicat de fibre, caisa este utila functiei intestinale: pectinele au virtuti de reglare a tranzitului, fiind bine tolerate si de catre intestinele sensibile, iar sorbitolul ii confera proprietati laxative.

Daca ai un stomac sensibil, mai bine mananc-o fara pielita.

La ce ajuta?
– intervine in procesul de crestere, ajuta la regenerarea celulelor si la vindecarea unor afectiuni dermatologice (in special a acneei);
– protejeaza pielea de efectele negative ale razelor solare;
– imbunatateste vederea (mai ales pe cea nocturna);
– intareste sistemul imunitar;
– combate anemia, insomnia, nervozitatea si stimuleaza memoria.

Retine! Femeile insarcinate, cele care iau pilule anticonceptionale si fumatoarele au nevoie de un surplus zilnic de vitamina A, deci trebuie sa consume cat mai multe caise. Tot caisele sunt printre primele fructe ce pot fi servite bebelusilor.

Coacaze
Acum cateva sute de ani, aceste fructe erau considerate alimentul longevitatii. Capacitatea acestora de a incetini procesul de imbatranire se datoreaza in special cantitatii mari de vitamina C pe care o contin: 100 g de coacaze negre ofera 150- 200 mg de vitamina C, iar coacazele rosii 50 mg. In plus, coacazele ne furnizeaza si minerale precum potasiu, calciu, fosfor.

Atat coacazele negre, cat si cele rosii sunt tonice, racoritoare si diuretice, fiind remedii eficiente in starile infectioase insotite de febra, dureri reumatismale, artrita, guta, litiaza urinara, inflamatii digestive, retentie de apa, constipatie, lipsa poftei de mancare.

La ce ajuta?
– excelent diuretic si depurativ
– diluat cu apa, sucul de coacaze este o bautura foarte eficienta in starile febrile
– stimuleaza activitatea intestinala si functia hepatica

Retine! O cura de cateva zile cu suc de coacaze (aproximativ 500 ml de suc pe zi, impartit in 3-4 portii) este excelenta pentru dezintoxicarea si tonifierea organismului.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport