Modificarile organismului matern in sarcina

Sarcina reprezinta pentru viitoarea mama o solicitare suplimentara, solicitare la care trebuie sa raspunda pe parcursul celor noua luni de gestatie prin modificarile care au loc in organismul ei.

Astfel au loc modificari la nivel metabolic, hormonal neuro-psihic, care se vor exprima prin modificari de ordin general.

Cresterea in greutate ce are loc in general in sarcina ar trebui sa nu depaseasca 15 kg, ideal fiind ca femeia gravida sa nu prezinte o diferenta in plus, la finele sarcini, mai mare de 10-12 kg.

Aceasta crestere in dimensiuni se face tributar dezvoltarii fetale, dar si a cresterii in dimensiuni a organelor materne, in parte si datorita imbibitiei hidrice specifice si mediate hormonal (incarcarea progesteronica); cat si prin cresterea depozitelor de grasimi.

Bilantul apei in organism se modifica incepand cu a doua saptamana de sarcina, pana in saptamana 32 – 34 de sarcina, cand devine stationar. Volumul sanguin creste cu aproximativ 1,5 l, reprezentand o adaptare a organismului la cresterea vascularizatiei.

Metabolismul mineral solicita un aport crescut al unor oligoelemente si minerale, printre care se numara si fierul. Metabolismul bazal creste mai ales in a doua parte a sarcinii datorita procesului de dezvoltare fetala, crestere relevata de sporirea nevoilor in oxigen.

Datorita dezvoltarii fatului, este normal sa creasca si necesitatile proteice, un fapt observat in acest sens fiind modificarea parametrilor ce semnifica de obicei prezenta unui raspuns inflamator in organism (VSH, fibrinogen).

In sarcina scade toleranta la glucoza si creste nivelul de lipide, fapt ce trebuie sa atraga atentia asupra dietei. Crescand nevoile energetice si de oxigen, este normal sa apara si o serie de modificari la nivelul sistemului cardiovascular aparand o crestere a debitului cardiac, o marire a ritmului cardiac (creste frecventa pulsului).

Aceste modificari implica si o crestere a frecventei respiratorii si a volumului respirator, aparand o hiperventilatie mediata preponderent de progesteron.

Cresterea debitului cardiac va duce la o crestere a debitului plasmatic filtrat de rinichi, la care se adauga o solicitare suplimentara asupra vezicii exercitata de uter, care o va comprima, cumularea acestor factori determinand aparitia uni poliurii (creste frecventa urinarilor).

Se produc modificarii si in sistemul de coagulare, ce au ca scop o scadere a posibilitatilor de provocare a unei sangerari. Modificarile pigmentare implica o hiperpigmentatie observata indeosebi la nivel mamelonar, a vulvei, anusului si a liniei albe abdominale.

De asemenea, o expunere exagerata la razele solare poate provoca aparitia cloasmei gravidice (o coloratie accentuata la nivelul fetei); iar o hidratare insuficienta poate due la aparitia vergeturilor, semne ale pierderii elasticitatii la nivelul zonelor suprasolicitate, in special la nivel abdominal ori mamar.

La sfarsitul sarcinii, glandele mamare sunt pregatite pentru lactatie, insa, o secretie mamara poate apare inca din al doilea trimestru de sarcina, sani marindu-se si crescand in fermitate inca din primele zile de sarcina, ajungand in acest mod la maturitatea structurala si functionala.

Uterul creste in volum si greutate, determinand o marire in dimensiuni a abdomenului. Intreg tractul genital se modifica, intensificandu-si vascularizatia, ceea ce duce la o coloratie violacee a vulvei vaginului si colului uterin, cu o secretie vaginala mai abundenta.

Datorita suprasolicitarilor existente in aceasta perioada, imunitatea inregistreaza un usor declin, acest fapt constituind un motiv in plus pentru a promova profilaxia in detrimentul terapiei curative.

Nu in ultimul rand, viitoarea mamica trebuie sa se adapteze la noul ei statut psiho-social, perioada de noua luni constituind un interval propice de constientizare asupra rolului de mamica si asupra responsabilitatilor ce ii revin; fapte ce pot provoca pe perioada de graviditate schimbari dese si bruste ale starii de dispozitie, cresterea afectivitatii, irascibilitate etc.

Dupa cum vedeti natura s-a ingrijit de toate laturile pe care le implica miracolul procreeri, noua revenindu-ne indatorirea de a o asculta, de a ne asculta in primul rand organismul, de a fi atenti la nevoile pe care le presupune sarcina.

Mai multe informatii legate de modificarile organismului matern in sarcina gasiti in documentarul FIRST BEBE – Jurnal de sarcina. FIRST BEBE este un proiect al Fundatiei Romanian Angel Appeal adresat parintilor in asteptarea primului copil.

Pentru cursuri prenatale sau pentru a comanda un DVD accesati www.firstbebe.ro.

Text: Dr. Ciprian Pop-Began, medic doctorand obstetrica – ginecologie
Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltarea sarcinii