Morocanosii. Cum ii tratezi?

Sunt doua feluri de oameni pe lume: „pasarile de noapte si cei care se trezesc cu noaptea in cap.

Trebuie sa ma ajutati: am gemeni care sunt in grupa pregatitoare la gradinita. Activitatea la gradi incepe la ora opt dimineata, asa ca pentru a ajunge in timp util trebuie sa ii trezesc la ora sapte.

Unul dintre baieti se trezeste destul de usor, este mai lent la inceput, pana incepe sa se miste prin casa, dar pe masura ce isi face ritualurile de dimineata este vesel, se imbraca repede, isi ia micul dejun si e gata de plecare.

Celalalt, insa… e jale! Nu vrea sa se dea jos din pat, bombaneste nonstop, nimic nu ii convine – pantalonii sunt prea grosi, chilotii il strang, tricoul are ceva si tot asa, plange din orice, se enerveaza si tipa, ne manipuleaza sa facem noi lucrurile in locul lui sau sa il ajutam la activitati pe care le poate face si singur.

Toate acestea ne fac de obicei sa intarziem si ne strica diminetile, enervandu-ne de fiecare data. Starile de spirit ale copiilor spun foarte multe despre ei.

Un copil care e mereu morocanos dimineata este un copil care are nevoie de mai mult somn sau este stresat, fie in general (suprasolicitat), fie de ceva care se intampla de un timp in viata lui.

Este posibil ca „fata la cearsaf sa se mentina toata ziua, zile in sir sau sa devina incet-incet o trasatura de personalitate. Putem verifica asta urmarind copilul in diferite medii, in comportamentul cu diferite persoane.

Este foarte posibil sa se comporte asa numai cu noi, parintii. |n cazul acesta, morocaneala fie este copiata de la unul dintre apropiati, fie este un comportament de atragere a atentiei si/sau razbunare.

15% din abilitatea noastra de a fi fericiti tine de anumite circumstante. Restul are legatura cu genetica. Exista oameni care se nasc morocanosi si asa vor fi toata viata, se arata intr-un studiu recent.

Ce putem face
– Timp de o saptamana, tine un jurnal al comportamentului copilului cand se trezeste, noteaza daca tu trebuie sa trezesti copilul sau se trezeste singur, la ce ora adoarme seara, cat timp ii trebuie ca starea de bombaneala sa ii treaca.

– La sfarsitul saptamanii se va observa daca exista un tipar in acest comportament, cand e starea mai buna – cind se trezeste singur sau cand e trezit de tine, daca starea rea de dimineata are vreo legatura cu ora de culcare.

– Daca nu putem trage nici o concluzie din aceste observatii, ne centram atentia asupra altor aspecte – poate ca micutul nu doarme bine.

Chiar am avut un caz in terapie: un copil care avea cosmaruri, plangea noaptea, nu se odihnea suficient, ajunsese sa vina noapte de noapte in patul parintilor, toate aceste simptome disparand indata ce copilului i-a fost inlocuit patul (o canapea) si a fost mutat intr-o alta pozitie in camera, mult mai adecvata (initial canapeaua era asezata intre doua usi, pe un culoar de trecere.

Poate ca este ingrijorat sau exista un lucru care il streseaza (certuri ale parintilor, o problema la gradinita sau la scoala), se teme de ceva, il doare ceva… Sau i s-a schimbat ceva in programul, in rutina zilnica si nu s-a adaptat inca sau nu se poate adapta.

– Daca se intampla sa se trezeasca vesel, bine dispus, marcheaza evenimentul prin remarci („Iata, parca a rasarit soarele), pregateste un mic dejun special, imbratiseaza-l mai mult decat de obicei, joaca-te cu el cateva minute inainte de a pleca la gradi sau la scoala. Asocierea pozitiva cu aceste beneficii afective il va face sa repete atitudinea cand se trezeste dimineata.

Buna dimineata?
Daca ai un copil care se trezeste dimineata sarind din pat cu un mare zambet pe fata si se spala, se imbraca, isi ia micul dejun, gata de a trece la actiune, considera-te norocos.

Pentru ca un morocanos poate face ca ziua tuturor sa aiba un start nereusit. E adevarat, oricine se mai trezeste uneori cu fata la cearsaf, dar daca acest lucru se intampla frecvent, asta chiar e o problema.

Cine are solutia?
Daca starea morocanoasa a copilului nu te afecteaza prea mult, atunci mai bine ignora totul, nu face comentarii despre starea lui, nu acorda prea mare atentie dispozitiei celui mic. A

tat timp cat isi face treburile, lasa-l in pace. Incearca sa schimbi ora de trezire – cu cinci-zece minute in plus sau in minus, sau pune ceasul sa sune cu zece minute mai devreme si lasa-l sa leneveasca in pat acele minute.

Razi: rasul alunga starea de nemultumire (ce-i drept, nu mereu), da-i un nume starii lui, ca si cum ar fi o alta persoana, si salut-o separat de copil. Puneti-va ceasul sa cronometreze trei minute si fiti amandoi morocanosi acele minute, dar cand suna alarma – gata!

Fii si tu morocanoasa in acelasi timp – ca sa vada cum arata un om in astfel de stare (imita-l) si intreaba-l cum se simte cand tu te porti asa.

Text: Cristiana Haica, Foto: Bogdan Vasile.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton