Muzica şi efectele ei asupra copiilor

Muzica joacă un rol important în procesul de învăţare şi în comunicarea interculturală.

Este demonstrat faptul că muzica are o influenţă pozitivă asupra dezvoltării cognitive a copiilor, a memoriei şi a relaţionării acestora cu alte persoane.

Reacţia fizică la auzul muzicii se dezvoltă de timpuriu în viaţa copilului. Specialiştii susţin că bebeluşii reacţionează încă din burtica mamei la anumite note muzicale, devenind activi în uter.

Simţul ritmic se dezvoltă progresiv, pe măsură ce copilul creşte. Acesta se dezvoltă mai repede dacă cel mic este încurajat suficient de părinti prin poezii, cântece şi jocuri care îl pot ajuta să înţeleagă mai bine muzica.

La vârsta de 2-3 ani, copilul este foarte atent la melodiile pe care le aude şi începe chiar să se aventureze în tainele dansului. Iar pe măsură ce işi dezvoltă vocabularul, simţul ritmic este in plină dezvoltare, iar  copilul începe să imite verbal atât linia melodică, cât şi versurile.

Apropierea copilului de muzică încă de la vârste fragede are un impact pozitiv în dezvoltarea lui intelectuală, emoţională şi personală.

Specialiştii recomandă expunerea copilul la diverse tipuri de muzica, pentru a-şi dezvolta simţul ritmic şi pentru a înţelege mai bine muzica.  

Muzica clasică ajută la stimularea concentrării şi atenţiei copilului, înlătură oboseala, oferă o stare de bine  şi poate avea un efect terapeutic şi asupra durerilor fizice.

Efectul Mozart este o denumire inventată de Alfred A. Tomatis pentru a denumi presupusa intensificare a dezvoltării creierului care se produce la copiii sub 3 ani dacă ascultă muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Specialiştii susţin că dacă un copil mic este expus frecvent muzicii compuse de acesta, apar o serie de schimbări care se produc la nivelul unor procese psihice din creier. Se îmbunătăţesc funcţii cogntitive importante, precum învăţarea, memoria sau concentrarea.

Există dovezi ştiinţifice asupra faptului că lecţiile de pian şi de canto sunt superioare lecţiilor de utilizare a computerului din punctul de vedere al îmbunătăţirii aptitudinilor de gândire abstractă ale copiilor.

In martie un IPad mini poate fi numai al tau! Intră şi căstigă!

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau