Nastere naturala versus cezariana

Dupa ce ai ramas insarcinata, mai devreme sau mai tarziu ajungi sa te intrebi cum nasti. Recurgi la operatie sau lasi natura sa-si urmeze cursul?

Cel mai probabil, ginecologul la care mergi te va sfatui sa alegi nasterea vaginala, si-ti va aduce un argument simplu: „Asa se intampla de la Adam si Eva!
„In ultimii ani, cezariana este extrem de ceruta de mamicile din Romania, spune medicul ginecolog Ruxandra Dumitrescu, dar cezariana nu se face, sau nu ar trebui sa se faca dintr-un capriciu al mamei, ci doar in cazul in care este indicata medical.

Viitoarele mamici prefera cezariana si anestezia generala de frica durerilor. Din fericire, anestezia peridurala rezolva aceasta problema. Ce este peridurala? Anestezia peridurala ofera cateva avantaje, printre care si faptul ca anestezicul nu intra direct in lichidul cefalorahidian.

Asta inseamna ca femeia nu mai simte durerea contractiilor, dar poate sa mearga. In general, acest tip de anestezie se face la o dilatatie de trei cm – mama se relaxeaza si astfel se relaxeaza si colul uterin. Peridurala este contraindicata insa daca mama are vreo infectie in organism sau daca are probleme la coloana vertebrala – scolioze, spondiloze –, caz in care manevra implica mari riscuri.

20% dintre bebelusii din intreaga lume se nasc prin cezariana. La operatie nu se recurge dintr-un capriciu al mamei, ci la indicatia medicului.

Moda sau necesitate?
Cu mult inainte de a deveni o moda, cezariana a salvat viata multor mame si multor bebelusi. Daca mama are o afectiune cronica inainte de a fi insarcinata (miopie avansata, afectiuni ale coloanei vertebrale, afectiuni ale inimii etc.) sau daca, in cazul unei sarcini multiple, se recomanda cezariana.

Placenta praevia sau accreta (patrunsa mai mult decat normal in peretele uterin) sunt alte doua cazuri in care se opteaza pentru cezariana. Exista si cazuri in care sarcina decurge fara niciun fel de probleme si in timpul travaliului se impune operatia.

„Daca ai facut o cezariana, a doua oara poti sa nasti natural, spune Ruxandra Dumitrescu. „Insa trebuie sa fi trecut cel putin un an de la operatie si ecografia sa arate ca cicatricea de pe uter este buna si nu s-a fisurat deloc.

Cu alte cuvinte, medicul sa se asigure ca nu exista risc de ruptura uterina in timpul travaliului. De asemenea, dupa o nastere naturala, se poate opta a doua oara pentru cezariana, daca exista indicatii medicale in acest sens.

Dupa o operatie cezariana, mama poate sa mearga putin dupa sase-opt ore de la operatie. A doua zi, cele mai multe dintre mamici pot sa manance, sa mearga, sa isi tina copilul in brate si sa-l alapteze. Perioada de recuperare depinde foarte mult de vointa mamei si de cat de puternica e fizic.

Operatia cezariana
Numele ei vine din latinescul caedere – a taia. Este modalitatea anormala de terminare a unei sarcini, atunci cand conditiile impun acest lucru, prin efectuarea unei operatii ce deschide uterul prin peretele abdominal si extrage copilul. Operatia are anumite indicatii, ea fiind, in unele cazuri, singura solutie pentru ca mama si copilul sa supravietuiasca.

Prezentatiile transversale – copilul asezat perpendicular pe axul lung al uterului, anomaliile de implantare ale placentei, afectiuni ale mamei ce impiedica trecerea copilului prin canalul de nastere sau ii pun viata in pericol ori situatiile care fac ca o sarcina sa aiba risc obstetrical crescut sunt indicatii pentru operatia cezariana.

Desi este practicata la cerere, cezariana are riscurile unei operatii, atat asupra mamei, cat si asupra copilului. Acesta nu mai trece prin etapa de pregatire pentru nastere si este supus anestezicelor care trec din sangele mamei in sangele lui.

Perioada de refacere dupa cezariana este mai indelungata. Cicatricea abdominala, durerile postoperatorii de durata, imposibilitatea de a-ti tine copilul in brate imediat dupa nastere si de a-l hrani la san sunt tot atatea motive pentru a considera cezariana o solutie de rezerva.

Nasterea naturala
Momentul declansarii nasterii este atat de bine ales, incat copilul este pregatit pentru a veni pe lume. Ce simte mama? Contractiile uterine sunt dureri asemanatoare cu cele menstruale. Fiecare femeie le va resimti diferit, pentru ca fiecare are un alt prag dureros.

De altfel, s-a dovedit ca durerea are o componenta psihologica, ce tine de frica de necunoscut. Cu alte cuvinte, o femeie care nu stie ce i se va intampla are dureri mai mari decat una careia i s-a explicat prin ce va trece.

Text: arihiva Edipresse; Foto: Dreamstime.

.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton