Nașterea naturală: imagini și explicații privind transformarea corpului unei femei și intensitatea durerii| VIDEO

Cel mai natural lucru din lume- o mamă dând naștere unui copil.

Milioane de femei din lumea asta întreagă nasc în fiecare an și, nu după mult timp, uită agonia și durerile incredibile prin care au trecut.

Totul pentru a-și ține la piept și a simți ce înseamnă minunea de a avea un copil.

Copiii pot veni pe lume în două feluri: prin naștere naturală, vaginală sau printr-o operație de cezariană.

În cazul unei nașteri naturale, corpul femeii se adatează într-un mod uimitor, se contractă și se dilată unde trebuie și cât trebuie pentru ca micuțul din pântece să vină pe lume în siguranță.

Un video realizat pe computer arată exact cum se transformă și cum se adaptează corpul mamei în timpul nașterii.

Contracțiile de început sunt un semnal pentru organism și acela este momentul în care cervixul începe să se dilate.

În momentul în care cervixul este complet dilatat, adică la 10 cm, contracțiile uterine devin tot mai puternice și mai frecvente. Apoi copilul se mișcă, dar pasiv, pentru că practic el este mișcat de trupul mamei.

Astfel, capul copilului începe să treacă prin vaginul mamei. Apoi urmează umerii și corpul și ușor iese complet din pântecele mamei sale.

Nu e pentru nimeni nicio surpriză că nașterea este incredibil de dureroasă, dar cât de dureroasă mai exact?

Cât de mult durează durerea și cât este de constantă? Ce se întâmplă mai exact în sala de naștere și mai ales ce soluție de calmare a durerii funcționează?

Nu e de mirare că multor femei le este teamă de naștere.

Experții au încercat să explice ce se întâmplă mai exact din momentul în care mama intră în travaliu și până în momentul în care copilul vine pe lume.

Pentru multe femei, care sunt la prima naștere, este foarte dificil să-și dea seama exact când începe travaliul. Se întâmplă de multe ori să fie vorba despre o alarmă falsă.

Așadar, specialiștii susțin că întrebarea : 'Cum știu când intru în travaliu?'- nu este deloc una prostească. Foarte multe femei au simptome similare travaliului în ultimele săptămâni de sarcină și se întâmplă în extrem de multe cazuri să creadă că au intrat cu adevărat în travaliu.

Contracțiile 'Braxton Hicks', pe care organisul mamei le suportă tocmai pentru a se antrena pentru naștere sunt unele comune. Aceste contracții sunt îngrijorătoare pentru multe femei, iar asta este ceva absolut normal.

'Dacă simțitii că acele contracții devin mai frecvente, notați-vă intervalele la care apar. Dacă încep să apară la 10 minute sau chiar mai puțin, atunci înseamnă că ați intrat în travaliu. Dar dacă sunt slabe și nu la intervale regulate este puin probabil să fie vorba despre travaliu', spune specialistul.

Cel mai important lucru pentru o mamă care a intrat în travaliu sau crede că a intrat în travaliu este să nu se panicheze. Este bine să încerce să se miște și să lase gravitația să-și facă treaba.

'Atât timp cât aveți energie, mișcați-vă. Dacă ești chiar la începutul travaliului poți mânca ceva care să-ți dea energie. Ceva ușor de digerat care să îți ofere energia de care vei avea mare nevoie în timpul nașterii', mai spune specialistul citat de dailymail.

Travaliul poate începe cu foarte mult timp înainte de momentul nașterii. Pote să dureze ore în șir sau chiar o zi și o noapte până când cervixul se dilată.

Ar trebui să mergeți la spital neîntârizat dacă apare vreo sângerare, dacă se rupe apa, dacă mișcările copilului încetinesc sau dacă aveți dureri puternice de cap.

Travaliul poate începe oricând, pe neașteptate și cel mai bine este să vă puteți suna medicul pentru că el va ști cel mai bine să vă spună dacă este cazul sau nu să mergeți la spital.

Ce se întâmplă când se rupe apa?

Multe femei se gândesc că ar putea să li se rupă apa în timp ce sunt la cumpărături, la mall, la film sau pe stradă. În realitate însă, multe femei nu realizează exact momentul în care li se rupe apa.

'Poți simți nevoia acută de urinare. Și exact asta se întâmplă. Sacul amniotic este ca un balon plin cu apă care se sparge. Cazurile în care femeilor li se întâmplă să li se rupă apa și să facă o băltoacă în public sunt foarte rare. Cele mai multe dintre tinerele mămici au descris ruperea apei spunând că s-au simțit ude. Este foarte important ca atunci când se rupe apa sau când crezi că s-a rupt să-ți notezi ora. Această informație va fi de folos personalului medical.

Dopul de mucus

Un alt semnal cunoscut este pierderera dopului de mucus. Rolul acestui dop de mucus este să sigileze uterul pentru a preveni astfel o eventuală infecție.

De cele mai multe ori acesta iese în momentul în care se rupe apa, iar acesta este un semn clar că a început travaliul. Se poate întâmpla ca dopul de mucus să conțină firișoare de sânge, dar în cazul în care sângerarea este evidentă trebuie sunat imediat doctorul.

Cât de puternică va fi durerea

Nu este nici o cale mai ușoară de a spune asta: nașterea unui copil este dureroasă.

Dar exact cât va fi dureroasă depinde de mai mulți factori. De exemplu, poziția copilului poate face o reală diferență. Ce mai comună poziție este aceea în care copilul stă cu capul în jos. Acesta este cazul cel mai fericit în care travaliul va decurge normal, iar durerea nu este atât de insuportabilă.

Unul dintre factorii care afectează foarte mult intensitatea durerii resimțită sunt frica și anxietatea. Relaxarea, în schimb, ajută foarte mult, contracțiile vor fi mai eficiente.

'Nu e deloc ușor, pentru că oamenii, în mod natural, au tendința să fugă de durere, să o îndepărteze. Ce le-ar putea ajuta pe femei este gândul că acele dureri sunt contracții ale mușchilor care nu fac altceva decât să ajute copilul să vină în siguranță pe lume. Acea durere este atât de puternică, pentru că mulți dintre mușchii folosiți la naștere nu au mai fost niciodată folosiți de o tânără mamă. Durerea aceea puternică ar trebui să le facă și pe mame puternice pentru că asta înseamnă că micuțul lor va veni în curând pe lume. Le sfătuim pe femei să încerce să se relaxeze și, în loc să numere contracțiile și să se panicheze că sunt dureroare, să își spună că, cu fiecare contracție, sunt cu un pas mai aproape de a-și ține copilul în brațe', mai spun specialiștii citați de dailymail.co.uk.

Durerile de la începutul travaliului sunt foarte asemănătoare cu niște dureri menstruale. Alte femei au descris durerea ca fiind o greutate ce apasă pe pelvis și picioare. Dar nivelul durerii este extrem de descris, pentru că fiecare femeie suportă altfel durerea.

Nu trebuie să te sfiești să spui personalului medical ce ai de spus

Rolul personalului medical este să aibă grijă ca tu și copilul să fiți în siguranță. Dacă simți că nu mai suporți durerea și vrei să ți se facă o epidurală ar trebui să-i spui asta neîntârziat medicului, mai susțin specialiștii.

Le fel, ar trebui să discuți cu medicul și să-i spui dacă simți că este ceva în neregulă sau dacă ți se pare că examinarea este prea dureroasă.

Copilului i se pot deschide intestinele în timpul travaliului

Dacă micuțul tău este în stres fetal în timpul travaliului, este foarte probabil să i se deschidă intestinele. Meconiu poate colora lichidul amniotic în verde sau chiar negru. Cei mai mulți dintre bebeluși vor elimina meconiu în primele două zilde de viață și este un semn că intestinul gros s-a deschis și funcționează normal.

Acesta este primul prilej să-ți pui partenerul să exerseze schimbatul scutecelor.

Același lucru ți se poate întâmpla și ție

Multor mame li se întâmplă să elimine materie fecală în timpul nașterii și este un lucru absolut normal.

Puterea cu care împingi copilul va face să elimini și ce se află în intestinul gros. Deși acest lucru este inevitabil, poți opta pentru o clismă înainte de naștere.

Cordonul ombilical se poate prinde în jurul gâtului copilului

Este posibil ca medicul sau moașa să îți spună, chiar în timpul nașterii, să te oprești din împins. Îți vor cere asta dacă vor observa că micuțul are cordonul ombilical prins în jurul gâtului.

Deși pare extrem de periculos, specialiștii susțin că nu este chiar atât de grv pe cât ar părea, deoarece copilul nu respiră încă ajutându-se de gură sau nas.

'Înainte de se naște copilul nu respiră pe gură sau pe nas așa că e ca și cum ar fi oricum strangulat. Mai grav este dacă cordonul este comprimat, pentru că asta poate reduce nivelul de oxigen pe care copilul îl primește', spune specialistul.

Sunt șanse mari să suferi o ruptură

În timpul nașterii, foarte multe femei suferă o ruptură de perineu din cauza presiunii. Pentru a preveni acest lucru, sunt mulți medici care recurg la epiziotomie. Aceasta este o tăietură la nivelului perineului ce permite o deschidere mai mare și reducerea presiunii.

Totuși, epiziotomia ar trebui să se facă doar în anumite cazuri: copilul este extrem de stresat, este nevoie de folosirea forcepsului, poziția copilului este neobșnuită-adică nu este cu capul în jos, un travaliu prea lung sau un copil foarte mare.

Rupturile de perineu sunt clasificate prin grade ce indică mărimea și efectul:

Gradul 1- Ruptura ce implică pielea de la nivelul perineului și din spatele vaginului. Aceste rupturi sunt de regulă atât de mici încât nici nu necesită o cusătură.

Gradul 2- În monentul în care, pe lângă pielea perineului și cea a vaginului ruptura se extinde și la nivelul mușchilor perineului. În acest caz mușchiul trebuie cusut cu grijă pentru a se reface.

Gradul 3– Implică ruperea pielii și a mușchilor perineului, dar se extinde spre anus. În acest caz este de asemenea nevoie de o cusătură pentru a se reface

Gradul 4- este la fel ca și la gradul trei doar că include și o ruptură rectală.

În cazul unei rupturi puternice sau al unei epiziotomii, durerea va mai persisita o perioadă și după naștere, care va dura în funcție de gradul rupturii.

Moașele susțin că pentru calmarea durerii se poate folosi gheață, dar aplicată cu mare grijă. Nicidată nu se pune gheața pe rană, pentru că se poate lipi și va fi cu mult mai rău. Gheața se poate pune numai împachetată într-un material care nu se va lipi de rană. De asemenea, medicul poate libera antiinflamatorii pentru calmarea durerilor.

Va trebui să elimini și placenta

După ce copilul a ieșit, cordonul și placenta vor conține o treime din sângele copilului. Cordonul pulsează sângele în coprul fătului. După câteva minute de la naștere cordonul nu va mai pulsa, iar mama va simți din nou nevoia de a împinge. Contracțiile din timpul eliminării placentei sunt și ele dureroase, dar trec foarte repede.

Dacă se înregistrează stres fetal, este posibil să fie nevoie de o cezariană de urgență

De multe ori se poate întâmpla ca dorința mamei de a naște natural să nu se poată împlini și să se ajungă la cezariană. Dacă travaliul este considerat prea lent sau dacă copilul este așezat invers, adică nu cu capul în jos , ci cu picioarele va fi nevoie de cezariană.

Cele mai multe dintre operațiile de cezariană se fac cu ajutorul anesteziei la nivelul coloanei vertebrale.

În mod normal, o operație de cezariană necesită mai multe analize anterior, o cezariană de urgență va fi făcută fără a deține rezultatele acestor analize. Copilul va fi scos imediat, în doar câteva minute și apoi va fi scoasă și placenta.

Apoi, mai durează cam jumătate de oră ca mușchii și țesuturile să fie cusute la loc.

Durerea se evaporă în momentele în care îți iei copilul în brațe

După ce îndură ore în șir de dureri altfel insuportabile, proaspetele mămici se simt extrem de obosite. Dar, pe lângă durere și epuizare, vor simți și o fericire ce nu poate fi descrisă în cuvinte.

Senzația pe care o mamă o are în momentul în care simte pielea bebelușului pe pielea ei este una ce nu poate fi descrisă.

După naștere există ceea ce specialiștii au numit 'ora de aur'. Ora în care mama este foarte fericită și parcă uită de toată durerea.

Există totuși și cazuri speciale, în care copilul necesită asistență și nu poate fi pus la pieptul mamei.

Ce se întâmplă dacă ceva nu decurge cum ar trebui?

Din păcate există și cazuri nefericite în care se pot întâmpla lucruri pe care nici nu vrem să ni le imaginăm. În aceste cazuri este foarte important ca mama să nu se învinovățească sub nicio formă.

Experții de la una dintre asociațiile ce ajută femeile traumatizate de nașterile cu probleme spun că sunt foarte mulți factori din cauza cărora pot apărea probleme, dar acești factori nu pot fi controlați de mame.

'Dacă ceva nu decurge cum trebuie în timpul travaliului, nu este vina ta. Copiii pot fi foarte mari, ori într-o poziție ciudată, ori cervixul nu se dilată cum trebuie. Nimic din toate acestea nu are legătură cu eforturile tale sau cu faptul că ți-au făcut sau nu exercițiile de respirație', spune unul dintre experți.

'Trauma postnatală apare când o femeie trece prin experiența unei nașteri dificile în timpul căreia viața ei sau a copilului este pusă în pericol', mai explică expertul.

Terapeuții spun că evenimentele din timpul nașterii sau imediat după aceasta sunt în general foarte traumatizante pentru femei. Dacă unele dintre ele suferă un șoc din cauza travaliului prelungit, al durerilor sau din cauza necesității de a naște prin cezariană de urgență, altele pot fi traumatizate din cauza atitudinii personalului medical care nu le răspunde nevoilor sau care le tratează necorespunzător. Teama pentru viața lor și a copiilor ia proporții incredibile sub influența hormonilor, iar consecințele sunt de multe ori devastatoare.

Sursa dailymail.co.uk
Text Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton