Nașterea vaginală după o cezariană

Până nu demult, după o operație de cezariană, la o a doua sarcină se recomanda tot o cezariană. Dar dacă ai facut o cezariană, a doua oară poți să naști natural, fără mari probleme, spun medicii.  Uite ce să știi despre nașterea naturală după o cezariană.

Riscurile nasterii vaginale dupa ce ai avut o cezariana:
La multe dintre femeile care aleg sa nasca pe cale vaginala, dupa ce initial cu suferit o operatie cezariana, nu apar complicatii in timpul nasterii.

Potrivit Colegiului American de Obstretica si Ginecologie, in 80% dintre cazuri, nasterea decurge fara probleme.
Principalul factor de risc il constituie ruptura de uter, ceea ce poate ameninta viata mamei si a bebelusului, prin pierderile masive de sange. Aceste situatii sunt rare, și apar la mai puțin de 5% dintre cazuri, procent considerat nesemnificativ statistic, dar trebuie sa le discuti cu medicul tau inainte de a lua o decizie cu privire la metoda prin care iti aduci pe lume bebelusul.

Esti mai putin predispusa la ruptura de uter daca ai avut o incizie orizontala. Totusi, din cauza acestui rissc, majoritatea medicilor sau spitalelor mai mici iti vor recomanda sa nasti tot prin cezariana.
Un alt risc il reprezinta riscul mai ridicat de infectie atat in cazul mamei, cat si al copilului.

Pentru a naște natural după cezariană

Medicul tau va lua in calcul cateva criterii atunci cand va determina daca esti o candidata potrivita pentru NVDC:

1. Tipul de incizie de la prima cezariană
Daca ti s-a facut o cezariana clasica, cu incizia pe verticala, riscul de ruptura de uter este mai ridicat decat in cazul inciziei pe orizontală.

2. Numarul de nașteri
Riscul de ruptura uterina creste cu fiecare operatie cezariana pe care ai avut-o anterior NVDC.

3. Distanța dintre nașteri
Ideal ar fi sa treaca cel puțin un an intre operatia de cezariana si urmatoarea conceptie a altui bebelus. Cu cat ii acorzi mai mult timp corpului sa se refaca, cu atat va fi mai puternic pentru nasterea urmatoare.

4. Mărimea bebelușului
Un alt criteriu important in evaluare este marimea bebelusului, comparative cu marimea pelvisului tau.
Daca bebelusul este prea mare pentu pelvisul tau, nasterea va fi mai grea si travaliul mai lung, ceea ce va suprasolicita uterul.

6. Starea placentei
Daca ai placenta pervia (adica placenta blocheaza pelvisul) sau placenta abruptio (separarea prematura a placentei inainte de nastere), medicul va recomanda, din nou, cezariana si nu nasterea naturala.

 

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate