Ne pregatim pentru nastere

Multe femei care citesc carti despre sarcina vin la spital foarte prost pregatite pentru nastere – este paradoxul pe care l-a constatat Tori Kropp, autoarea cartii „Sarcina ta pas cu pas”, din care este extras textul din aceste pagini.

In aceasta luna (a noua) foarte incarcata si tensionata, totul conduce spre nasterea copilului tau. Anticiparea este antrenanta si obositoare.

Asteptarea nu este usoara si, mai ales daca sarcina depaseste termenul indicat, ultimele cateva zile sau saptamani pot trece foarte incet.

Bucura-te de ele! Este ultima ta ocazie de a pregati totul si de a petrece o perioada linistita cu partenerul tau. Pretuieste zilele inainte sa deveniti trei (sau mai multi).

Ce se intampla cu copilul tau?
Multe mamici ma intreaba acelasi lucru in aceasta perioada a sarcinii: „Cum se poate ca burtica sa-mi creasca si mai mult?”. Ai fi surprinsa de cit de mult ti se va schimba burtica in urmatoarele cateva saptamani.

Pe parcursul acestei luni, copilul va creste cu aproximativ 200 de grame pe saptamana. De la inceputul acestei luni pana la ziua in care se naste, copilul tau ar putea creste in greutate cu un kilogram sau mai mult!
Aceste ultime cateva saptamani sunt importante pentru copilul tau si din alt motiv.

La inceputul acestei luni, plamanii sai incep sa produca o substanta numita surfactant, care ii permite sa respire normal si care ajuta plamanii sa ramana umflati. Odata aparut surfactantul, copilul este pregatit sa vina pe lume.

La 37 de saptamani, plamanii sai vor fi maturi si pregatiti sa functioneze singuri, copilul va fi suficient de bine dezvoltat si il veti putea naste oricand.

Tot in ultima luna, copilul ar putea „aluneca” mai jos in abdomen sau pelvis, pozitionat cu capul in jos. Poate ai auzit de acest lucru sub numele de usurare. Poate avea loc cu doua saptamani inainte de nastere sau dupa ce incepe nasterea.

Copilasul tau ar putea fi acoperit de vernix caseosa, un strat de substanta grasa care protejeaza pielea copilasului de lichidul amniotic, si de lanugo, un perisor moale si fin. Talpile picioruselor se incretesc si, daca copilasul este baiat, in aceasta luna testiculele vor cobori complet in sacul scrotal.

Citeste continuarea in revista BABY – septembrie.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Revista