Neplaceri si accidente de vara

Odata cu soarele, vremea frumoasa, vacanta, mare, picnic, iesiri la iarba verde sau n parc, parintii se confrunta si cu lucruri neplacute, legate de sanatatea celor mici: afectiunile de sezon.

Cele mai frecvente afectiuni sunt arsurile solare, indigestiile si insolatiile. Pe langa acestea, se mai pot adauga si alte pericole care apar atunci cand cel mic petrece mai mult timp in aer liber.

Afla cum sa recunosti simptomele pentru a nu confunda aceste afectiuni cu altele, ce poti face in caz de urgenta si cand trebuie sa apelezi la ajutorul medicului. In primul rand, insa, afla ce poti face pentru a proteja copilul si a preveni toate aceste neplaceri.

Arsurile solare
Arsurile solare sunt leziuni ale pielii date de expunerea la soare fara a respecta unele masuri de protectie. Ele se manifesta initial prin inrosirea tegumentului, care devine sensibil, dureros.

Apoi, la suprafata pielii pot aparea basici si durerea creste in intensitate. Copiii, mai ales bebelusii, ar trebui sa stea afara doar dimineata si dupa-amiaza, evitand intervalul orar 11-17, cand soarele este foarte puternic.

Ar trebui imbracati cat mai subtire, in culori deschise, evitand hainutele stranse pe corp. {apca sau palariuta sunt obligatorii. Zonele expuse la soare vor fi unse cu o crema cu factor de protectie solara cat mai mare (SPF 50+), care sa protejeze atat contra radiatiilor UVA, cat si UVB.

Exista astfel de creme destinate in special copiilor, a caror folosire are un risc scazut de reactii alergice. In cazul folosirii unei creme pentru adulti, sensibilitatea pielii copilului la aceasta poate fi testata prin aplicarea unei cantitati mici de crema si urmarirea eventualelor reactii. Aplicarea cremei se face cu 20 de minute inainte de iesirea la soare si se repeta la fiecare doua ore.

Despre insolatie
Insolatia este acumularea de lichid la nivelul scoartei cerebrale, ceea ce poarta numele de edem cerebral. Ea poate fi cauzata de expunerea excesiva la soare sau la temperaturi foarte ridicate (mai ales ca nici la umbra nu suntem feriti de razele ultraviolete) in atmosfera umeda, si afecteaza mai frecvent copiii decat adultii.

Initial apare supraincalzirea: capacitatea organismului de a elimina caldura prin piele si respiratie este depasita si temperatura corpului creste. Ea se manifesta la copii prin sete, oboseala, piele rece si umeda.

Atentie! Reaplica lotiunea sau crema cu SPF dupa iesirea din apa.

In acest caz, intervenim prin intreruperea expunerii la soare sau caldura excesiva, scaderea temperaturii corpului prin indepartarea hainelor, ventilarea pielii, aplicarea de comprese reci, administrarea de lichide.

Trebuie mentionat ca bebelusii alaptati vor dori sa suga mai des, si doar pentru cateva minute, pentru a-si satisface setea cu laptele de inceput, mai bogat in apa. Alaptarea nu trebuie amanata pana ajungem acasa, ne putem proteja intimitatea cu o esarfa peste umar si peste capul copilului.

Si celor care primesc formula le trebuie suplimentata portia de lapte praf, pentru a asigura necesarul de lichide. Atunci cand expunerea la soare continua, pot aparea ameteli, cefalee (dureri de cap), varsaturi, fotofobie (lumina devine suparatoare), febra (peste 39° C), frison, somnolenta.

Se aplica aceleasi masuri de prim ajutor ca si la supraincalzire. Totusi, este posibil ca administrarea de lichide in cantitate oricat de mica sa fie urmata de varsaturi, situatie in care este necesara prezentarea la medic pentru a evita deshidratarea.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton