Video: nou-născutul care nu vrea să se despartă de mama lui

Nou-născutul care este aşezat pe pieptul mamei sale imediat după naştere şi este lăsat să stea aşa, în contact neîntrerupt piele-pe-piele, pentru cel puţin o oră, trece printr-o experienţă unică  – de aceea această primă oră petrecută de nou-născut împreună cu mama sa, imediat după naştere, este numită ”ora de aur” sau ”ora magică”.

S-a demonstrat că perioada imediat ulterioară naşterii, în care mama îşi poate ţine în braţe nou-născutul dezbrăcat, cu pielea lipită de a ei, ajută la stimularea lactației, facilitează alăptarea şi ataşamentul dintre mamă şi copil şi îi asigură acestuia cel mai bun start în viaţă.

Contactul piele-pe-piele îi oferă nou-născutului căldură, siguranţă şi acces la hrană într-o perioadă când el este cel mai receptiv şi pregătit să sugă şi îi permite mamei să-i transmită bacterii naturale benefice care trăiesc pe pielea ei, pentru a-l proteja de infecţii. Mamele care alăptează pot, de asemenea, să transmită bebeluşilor lor endorfine, ”hormoni ai fericirii”, pentru a-i ajuta să se liniştească după stresul naşterii.

Aceasta este o practică obişnuită încă din cele mai vechi timpuri, pentru că mama este absolut tot ceea ce îi trebuie unui nou-născut pentru a se dezvolta aşa cum trebuie: mama este universul copilului, ea îl ajută să se adapteze, îi oferă hrană, consolare, căldura, dragoste…

Studiile arată că dacă puiul este separat de mamă va avea o imunitate mai scăzută, va fi mai stresat, temperatura corpului va fi mai scăzută, respiraţia – cu pauze, ritmul cardiac va fi neregulat, somnul – mai agitat, iar mai târziu există şanse mai mari ca cel mic să fie hiperactiv, anxios, depresiv.

Conform specialiştilor, dacă nou-născutul este lăsat pe pielea mamei imediat după naştere, el îşi normalizează temperatura corpului, respiraţia, activitatea cardiacă şi va avea un puternic instinct de supt. Mai târziu, copilul va fi capabil de autocontrol şi va plânge mai puţin.

Iată filmuleţul impresionant cu nou-născutul care nu vrea să se despartă de mama lui şi simte nevoia de a sta lipit de aceasta imediat după naştere:

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul