Nou-născutul – cum arată în primele zile de viață

Pare foarte delicat și sensibil, și așa și este, dar nou-născutul este în acelaști timp puternic și capabil să comunice încă din primele clipe de viață. Așa arată nou-născutul imediat după ce a venit pe lume.

 

Ochii – sunt inrositi ai inflamati (in general de culoare albastra), mai tarziu culoarea acestora se poate schimba.

Mainile si picioarele – par albastrui si reci, acest lucru se datoreaza faptului ca sangele nu circula foarte bine din primele clipe de viata ale nou-nascutului. Circulatia va ramane asa pentru cateva luni. In plus, bebelusul va sta in pozitie ghemuita pentru ca asa a fost obisnuit din pantec.

Degetele – au un aspect ridat din cauza lichidului amniotic, iar acest lucru se poate observa cel mai bine la coii nascuti dupa termen.

Parul si pielea – unii copii se nasc cu mult par pe cap, altii doar cu un puf rar. Corpul bebelusilor este insa acoperit cu puf, vizibil mai mult pe spate. Pielea este acoperita cu o substanta grasa si albicioasa, produsa de glandele sebacee cutanate. Aceasta este o substanta ce protejeaza piele bebelusului in lunile de gestatie si se absoarbe in primele ore de la nastere. La unii bebelusi se poate absorbi chiar inainte de nastere.

Organele genitale – acestea par mult mai mari in comparatie cu restul corpului, uneori avand un aspect inflamat. Acest lucru este influentat de hormonii materni. Nou-nascutii de sex masculin au preputul inchis in varful penisului. Acesta nu trebuie atins sau fortat cum se facea in trecut. In majoritatea cazurilor aceasta problema se rezolva de la sine.

Capul – frontanelele (spatiile mici, acoperite cu cartilaj, care unesc oasele craniene ale nou-nascutului) sunt elastice.

La adulti acestea sunt rigide si osoase, insa la nou-nascuti, frotanelele elastice face nasterea mai usoara, oasele capului fiind supuse unor presiuni mari, fara sa fie insa afectate, tocmai datorita acestei elasticitati a frontanelelor.

Exista patru frontanele: doua laterale, una postarioara si una anterioara, aceasta fiind cea mai mare, situata chiar deasupra fruntii. In mod normal, pielea pe frontanele este intinsa. Nu trebuie sa va fie teama sa atingeti aceste zona, insa sa nu apasati. Frontanelele se inchid in totalitate in primii 2 ani.

Proeminentele craniene – uneori, nou-nascutii care obosesc excesiv in timpul nasterii, prezinta o umflatura voluminoasa, ca un cucui, pe o parte a craniului, pe ambele parti sau chiar in varful capului.

Nu va speriati de termenii medicali dati acestor umflaturi, cum ar fi „tumora formata la nastere, cefalohematom extern”. Este vorba de un lichid sau de sange care se acumuleaza sub pielea capului si care dispare in cateva zile sau in cateva luni de la nastere.

Cutele pielii – la copii care se nasc dupa termen, adesea pielea este uscata si ridata, fenomen care dispare dupa cateva saptamani.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul