Nou-nascutul prematur si acomodarea cu fratii mai mari

Venirea acasa a nou-nascutului poate reprezenta un motiv de tristete pentru fratii mai mari.

nou nascut, prematur, frati, bebelus

Este foarte posibil ca, pe durata sederii prematurului la terapie intensiva, parintii sa fi petrecut foarte mult timp departe de copiii mai mari de acasa.

Aceasta lipsa de atentie ii poate determina sa se ingrijoreze, sa se simta suparati sau invidiosi. Este posibil ca, in plus, tensiunea pe care o resimt parintii in aceasta perioada sa ii faca si pe ceilalti copii sa se simta neconfortabil.

Cel mai adesea, fratii sub 6 ani accepta mai greu aducerea acasa a nou-nascutului si adopta un anume comportament pentru a va atrage atentia.

Pentru perioada cat nou nascutul este inca in maternitate, iata cateva idei practice prin care puteti obisnui copiii mai mari cu faptul ca in casa va mai exista un copil:

  • Ajutati copiii sa discute despre propriile sentimente. Poate le este teama ca nimeni nu va mai avea grija de ei deoarece nou-nascutul necesita multa grija si atentie. Spuneti-le ca le sunteti alaturi si lor si nou-nascutului.
     
  • Aduceti fratii la terapie intensiva pentru a-l vizita pe micut. Astfel vor intelege ce se intampla.
     
  • In cazul in care fratii sunt ingrijorati de venirea acasa a nou-nascutului, explicati-le ca va fi si mai bine pentru ei, deoarece nu va trebui sa mergeti la spital si sa ii lasati acasa cu diferite persoane.
     
  • Aduceti acasa poze ale nou-nascutului si puneti-le in locuri unde pot fi vazute de copii.
     
  • Luati si poze cu fratii mai mari, pe care sa le puneti langa patutul micutului la terapie intensiva, pentru ca acestia sa le vada atunci cand vin in vizita. Astfel vor intelege ca sunt membri ai aceleiasi familii.
     
  • Discutati cu fratii mai mari despre modul in care pot contribui la integrarea nou-nascutului in familie, cantandu-i sau impartind jucariile cu acesta.
     
  • Fratii mai mari se vor simti speciali si maturi daca le veti mentiona toate lucrurile pe care ei le pot face, iar nou-nascutul nu (se pot imbraca singuri, pot bea din pahar singuri).
     
  • Cumparati un cadou micut pentru copilul mai mare si spuneti ca este din partea nou-nascutului.
     
  • Spuneti-i copilului mai mare cat de mult inseamna pentru voi.

Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire