Noua lege a pensiilor: Mamele ar putea iesi la pensie cu 6 ani mai devreme

Fără categorie

O noua lege de calcul a pensiilor, ce a fost pusa in dezbatere publica saptamana trecuta, prevede ca unele mame ar putea iesi cu 6 ani mai devreme la pensie decat celelalte femei, daca indeplinesc conditiile necesare.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca mamele, pentru a iesi mai devreme la pensie

Mai exact, mamele ce ar putea beneficia de pe urma acestei modificari legislative sunt cele care aduc pe lume cel putin 3 copii si se implica activ in cresterea lor pana cand copiii implinesc varsta de cel putin 16 ani.

Totodata, e important de retinut si ca femeile in cauza trebuie sa aiba realizat stagiul de cotizare minim.

Astfel, reducerea varstei de pensionare se face doar pentru mamele ce au mai mult de trei copii (inclusiv trei), primind cate doi ani de reducere pentru fiecare copil.
Incepand de la cel de-al patrulea copil, mamele cu multi copii primesc o reducere suplimentara de 1 an/copil. Asadar, o mama ce are 4 copii ar beneficia de o reducere de 7 ani, iar una ce are 5 copii ar beneficia de o reducere de 8 ani.

La calculul stagiului de cotizare se tine cont si de concediul de crestere a copilului cand, desi mama nu cotizeaza la sistemul de asigurari sociale, se considera ca este vechime in munca.

Stagiul de cotizare minim este de 15 ani, astfel ca perioada minima de contributie este de 9 ani, in cazul femeilor cu 3 copii.

Pentru ca legea sa intre in vigoare in anul 2021, e necesara aprobarea Guvernului, votul Parlamentului, promulgarea de catre Presedintie si publicarea ei in Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din