Nu-i uşor să fii mamă de băiat

Pare că, indiferent de sexul copilului, misiunea ta de mamă e aceeaşi. Dar, dacă ai fată, poți să o înțelegi mai uşor, pentru că ai fost ca ea.

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu spune că: „A fi mamă de băiat este o adevărată provocare, pentru că ei sunt structurați altfel decât fetele”. Gândesc şi simt diferit, într-un mod mai greu de înțeles pentru noi, femeile. Pe de altă parte, este nevoie să ştii să-ţi dozezi afecțiunea pentru a nu face din el un „fătălău” care se va maturiza mai greu sau niciodată. Dar, spune Cristina, „a-l creşte bine înseamnă a-i cultiva personalitatea şi respectul de sine într-un mod care să nu îl facă nici prea moale, dar nici grosolan”.

 

Nu tolera violența

În anumite privințe, a educa un băiat este acelaşi lucru cu a educa o fată. Dar cu ea poți relaționa uşor gândindu-te la copilăria ta, cu „flăcăul” e mai greu. La asta se mai adaugă păreri greşite cum că nu are voie să plângă sau că e în regulă să fie mai violent. Dacă se înfurie uşor şi vrea să-şi rezolve conflictele prin bătaie, psihologul te sfătuieşte să-l disciplinezi cu fermitate. Pe de altă parte, un băiat are nevoie de admirația mamei pentru a creşte ca adult care are încredere în el însuşi. Nu înseamnă să-l lauzi pentru calități inexistente sau chiar pentru mici obrăznicii, ci să îi arăți că observi şi îi încurajezi reuşitele şi talentele.

 

Iubirea îl întăreşte

Nu te feri să îi arăți dragoste, de teamă să nu ajungă prea mămos. Din contră, iubirea mamei dovedită prin gesturi şi vorbe îl va face să crească puternic şi îi va încuraja masculinitatea. Îl va face mai curajos. Dar nu trebuie nici să îl protejezi excesiv. Va dori să exploreze mai mult şi va face mai multe năzbâtii ca o fată. „Fie că discutăm de fetițe sau de băieți, creşte-ți copiii astfel încât să le cultivi independența. Lasă-i să decidă pentru ei înşişi, dă-le responsabilități potrivite pentru vârsta lor şi încurajează-i să experimenteze”, te îndeamnă psihologul. Bineînțeles, este normal să îi impui nişte limite stabilite de tine, pentru că este nevoie şi de disciplină.

 

Are nevoie de un model masculin

Cel mai greu este atunci când lipseşte tatăl şi copilul este crescut doar de femei (mamă, bunică, bonă etc.), pentru că lipseşte exemplul masculin. Psihologul te sfătuieşte să menții o atitudine pozitivă față de bărbați, să nu-ți ponegreşti fostul soț şi nici să nu generalizezi spunând, de exemplu, „că toți reprezentanţii sexului tare nu sunt buni de nimic” etc. Altfel, băiatul tău va creşte cu sentimente de vină şi nu se va accepta pe sine însuşi.

 

Ce fel de soţ va fi

„Modul în care mama relaționează cu băiatul ei în copilărie determină felul în care acesta îşi va trata în viitor partenera. Acum îşi însuşeşte un set de comportamente pe care le va folosi de câte ori are ocazia. Este foarte important ca mama să-şi stabilească un mod ferm, dar afectuos de a relaționa cu băiatul ei, ținând seama de caracteristicile individuale ale copilului: calități, preferințe, slăbiciuni, ritm de dezvoltare, nevoi afective.”

 

 

Text: Libertatea pentru femei

Foto: shutterstock.com

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton