Nu mai vrea la băiță – ce faci?

Săptămâna trecută era fan băiță, se bălăcea în cădița lui și inunda toată încăperea, clipocind cu mânuțele și piciorușele în apă. Iar acum, numai când aude robinetul pornit la baie, se pune pe urlat. Nu mai vrea la băiță – deduci tu că spune printre hohotele de plâns. Ce s-a întâmplat?

Copiii  mici pot să dezvolte uneori o frică subită' de baie. Nouă ni se pare că această frică nu este întemeiată, dar de cele mai multe ori refuzul de a merge la băiță se petrece după o schimbare în rutina lui zilnică. Nu mai vrea la băiță după ce a fost transferat din baia lui mică în cada cea mare a familei sau pentru că atunci când tu nu ai fost atentă, a alunecat și i-a intrat apă în ochi și s-a speriat foarte tare.

Spaima bruscă de apa mai poate fi însă și expresia unei indispoziții interioare care să nu aiba vreo legatură particulară cu apa.

Uneori, bebe nu mai vrea la băiță ca urmare a unui eveniment aparent fără legătură cu momentul băii. fie s-a născut un frățior, fie părinții se tot ceartă, fie familia s-a mutat într-o locuință nouă, fie, pur și simplu, copilul învață în acele zile o altă activitate mult mai importantă pentru el decât mersul la băiță.

Cum să vrea din nou la băiță

Dar băița poate deveni amuzantă din nou, dacă știm cum să abordăm copilul. O variantă ar fi să folosim din nou cădița – pentru început, ca un loc de joacă pentru jucăriile de apă. Nu tu faci băiță, îi vei spune copilului, doar jucăriile vor face. Putem pune în cădiță, la spălat, toate jucăriile lui preferate, iar cel mic se va uita cum ele devin curate sau te va ajuta să le speli, bălăcindu-și și el mânuțele prin vechea lui cădiță. Nu încerca să îl dezbraci, căci va prostesta, lasă-l așa, îmbrăcat, lângă cădiță. Dacă se udă și devin inconfortabile, scoate-i hainele numai cu acordul lui – 'Te deranjează că ți s-au udat hăinuțele? Vrei să le scoatem?' Dacă spune că nu, nu insista.

  • În cadă, lângă vechea lui cădiță, vom pune un covoraș anti-derapant, pentru a preveni accidentele, care-l vor ține departe de băiță pentru încă și mai mult timp.
  • Dacă refuzul are legătură cu spălatul pe păr, încearcă să foloseşti o pălărie de baie, care îi va feri ochişorii de apă şi şampon.
  • Uneori, copiii refuză să facă baie pentru că se tem că atunci când va fi scos dopul, ei se vor scurge pe gaura de la cadă, așa cum face apa. Pentru a demonta această temere, putem pune un vaporaș sau o jucărie mai mare, ca cel mic să vadă că obiectele mari (și, oricum, mai mici decât el) rămân în siguranță în cadă, nu se scurg.
  • Când nu mai vrea la băiță ia-i în serios temerile, fii empatică, dar nu renunța la a-i face baie sau nu inventa că și ție îți e frică de apă, pentru a-i alimenta o temere nejustificată.
  • Nu-l certa (Dacă nu faci băiță, vei fi murdar și vor râde copiii de tine) – nu este încă un argument care să funcționeze.

foto Shutterstock

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul